2018. június 23. - Zoltán

Erkölcs és jog

2017. augusztus 7. Szerző: Szele Tamás
Folytatódik a botrány, amit Komlósi Lajos 54 éves játékvezető váratlan halála váltott ki: az MLSZ rövid, tárgyilagos hangú közleményben ismertette a történteket, majd részvétét fejezte ki – ám azt is leszögezte, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság tájékoztatását kéri a tragikus haláleset körülményeinek tisztázása érdekében. Az elhunyt sporttársai ennél tovább mennek.

 

Mint ismeretes, pénteken, az országos hőségriadó alatt tartottak fizikai tesztet a borsodi játékvezetőknek. A teszt során, futás közben rosszul lett és elhunyt egy megye III-as játékvezető, az 54 éves Komlósi Lajos. A férfi a futásról térdfájdalmaira hivatkozva állt ki, majd később rosszul lett. A helyszínen volt defibrillátor és rohamkocsi is érkezett hozzá, de már nem tudták megmenteni az életét.

A játékvezetői társadalom jelentős része – mint azt a focibiro.hu blog tanúsítja – egyértelműen a jelenlévő megyei vezetőket tartja felelősnek a történtekért, sőt, lemondásra szólítják fel őket az egyik friss beszámolóban:

http://focibiro.hu/wp/2017/08/05/kurmai-markus-erkolcsileg-tarthatatlan/

„Péntek este az edzőtábor folytatódott. Ott kijelentette Kurmai Zoltán megyei JB. elnök, hogy nem érzi magát felelősnek a haláleset miatt. Ő körültekintően járt el, hiszen nem az ő felelőssége az, ha valaki futni akar délben.
Elmondta azt is, hogy sem ő sem Márkus Tamás nem fog lemondani, mivel nem jött erre felülről igény. Majd ha esetleg szólnak nekik akkor is csak akkor mondanak le, ha esetlegesen jogi következménye lesz az ügynek.
Más esetben, pl. amikor vasúti szerencsétlenség van, akkor lemond a közlekedési miniszter. De hát nem vagyunk egyformák. Vannak akik gerincesek, vannak akik nem.
A két vezető biztosan nyugodtan néz majd a tükörbe. Tomika majd holnap Debrecenben mosolyogva fogja behúzni a lest.

FELSZÓLÍTJUK Vági Márton MLSZ főtitkárt és Sajti Viktor megyei igazgatót, hogy a két vezetőt azonnal függessze fel. Rendeljen el belső vizsgálatot és tegye meg szükség esetén a megfelelő feljelentést is.”

Ennek a felszólításnak többek között az is az előzménye, hogy a megye JB. vezetők – köztük nevesítve Kurmai Zoltán és Márkus Tamás – kijelentették, miszerint az edzőtáborban részvevők nem beszélhetnek a tesztelés körülményeiről, nem szólhatnak hozzá semmilyen íráshoz és nem lájkolhatnak egyetlen cikket sem.

Mármost az tény, hogy az MLSZ letilthatja az ügyben a magánkommunikációt, a Facebook-os véleménynyilvánítást, vagy legalábbis kérheti ennek a mérséklését – azonban a sajtónyilatkozatokat nem, azaz nem tilthatja le. Teljes hírzárlatot a dolgok jelen állása szerint csakis bűnügyben, nemzetbiztonsági ügyben, katonai titkok vagy államtitkok esetén lehet elrendelni. Itt semmi ilyesmit nem tapasztalunk.

Tapasztaljuk azonban az emberség és az erkölcsi felelősségvállalás teljes és tökéletes hiányát – lehet, hogy jogi szempontból végül senkit sem fognak felelősségre vonni, lehet, hogy formailag minden rendben találtatik – de erkölcsileg semmiképp sem.

Nem irigylem a felelősök lelkiismeretét.

Már, ha van nekik.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook