2018. december 15. - Valér

Etikátlan volt az orosz sportoló?

2018. február 13. Szerző: Rózsa Misi
Szemjon Jelisztratov aki az Olimpiai zászló alatt indul az Olimpiai Orosz Sportolók csapatában, harmadik helyezést szerzett a rövidpályás gyorskorcsolya 1500 méteres döntőjében. Ott érte ezt el, ahol Liu Shaolin Sándor ötödik lett. Ezzel még nem lenne semmi baj, hiszen tiszta körülmények között szerezte meg a bronzérmet.

 

A verseny után a könnyeivel küszködve mondta el, hogy nem is számított arra, hogy sikerül itt érmet szereznie, nagyon boldog ezért és számára a bronz felér egy arannyal vagy akár platinával! Ez is rendben volt, hiszen miért is ne érezhetné így, amikor valóban nem várt sikert ért el. Csakhogy a nyilatkozata itt nem ért véget, mert így folytatta:

„Nagyon boldog vagyok, hogy ez összejött, főleg, ha megnézzük, milyen állapotban van az orosz sport. Ezt az érmet azoknak a srácoknak ajánlom, akiket kemény és sportszerűtlen eszközökkel eltiltottak az olimpiától. Ez a ti érmetek is!”

Ha úgy veszem, akkor ez egy nagyon szép gesztus volt részéről hazája felé. Csakhogy az oroszokat nem tisztességtelen módon, nem sportszerűtlen eszközökkel tiltották el az Olimpián való részvételtől, hanem azért, mert szervezetten, állami doppingprogram megvalósításával buktak le. Már az nagy engedmény volt a NOB részéről, hogy azokat a versenyzőket, akik nem kerültek gyanúba engedték ilyen furcsa formában indulni a játékokon.

Ráadásul az olimpia szabálya világosan kimondja, hogy sportoló a játékok során nem tehet politikai nyilatkozatot, Jelisztratov nyilatkozatát viszont nagyon nehéz lenne nem politikai nyilatkozatnak értelmezni.

Ráadásul amikor a NOB eldöntötte, hogy indulhatnak orosz versenyzők a játékokon, világosan megszabták számukra, hogy nem említhetik Oroszországot, nem énekelhetik az orosz himnuszt és nem használhatják hazájuk zászlaját sem.

A NOB az orosz versenyző ellen etikai vizsgálatot indít, annak eredményéről és arról, hogy lehetnek e szankciói, még nem lehet semmit tudni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook