2018. június 21. - Alajos, Leila

Ez már nagyon kellet

2017. szeptember 1. Szerző: Rózsa Misi
Félek eljutottunk az utolsó állomásához annak, hogy még elmondhassuk, lehet – tök feleslegesen - még számolgatni, hiszen papíron még meg van az esélyünk arra, pusztán matematikai alapon, hogy kijussunk a Világbajnokságra.

 

Hiszen ha a portugálok ezt követően az összes mérkőzésüket elveszítik (18 pontjuk van), mi meg az összesét megnyerjük (10 pontunk van), akkor megelőzve a portugálokat, odakerülhetünk a második helyre a csoportban. A portugálok még játszanak egy mecset először velünk, aztán Andorra ellen szintén idegenben, majd a legvégén még egy utolsót Svájc ellen. Hozzánk most jönnek a portugálok, majd megyünk Svájcba és a végén még egy meccset játszhatunk itthon a Feröer-szigetek ellen. Végül is, miért ne verhetnénk meg mi a portugálokat. Jó, most ne tessék azzal jönni, hogy mert nekünk nincsen világsztárokkal megpakolt csapatunk, hogy mi lényegesen gyengébbek vagyunk itthon, is mint a portugálok, mert tessék bátran félre pakolni a kishitűséget és a realitást. Viszont ha azt mondjuk, hogy megverhetjük a portugálokat, akkor tulajdonképpen az se kizárható, hogy megverjük idegenben Svájcot, akikkel itthon is tényleg minden irónia nélkül szoros meccset tudtunk játszani és az a csapat, amelyik megveri Portugáliát és Svájcot, természetes, hogy hazai pályán simán veri Feröer-szigetek csapatát. És ezt a logikátlan logikát követve, ha Portugália képes kikapni egy magyar válogatottól, miért ne botolhatna meg Andorrán, ahogy mi is tettük és miért is ne kapna ki a csoportelső Svájctól, és ha mindez így van, akkor meg lehet számunkra a továbbjutás. Mit tetszenek mondani? Hogy erre tegyem fel a vagyonomat? Hogy ez annyira reális kb, mint sántának megverni Boltot 100 méteren? Igazuk van, de ez most mellékes. Most végre nyertünk és tessenek engedni, hogy szárnyalhasson ennek következtében a fantáziám, hiszen vélhetőleg vasárnap után, már erre a játékra se lesz lehetőségem.

Igen. Természetesen igaz, hogy ez a mostani megfiatalított lett válogatott nagyon gyenge egy csapat. Na, nem mintha a megfiatalodása előtt olyan erő, combos csapat lett volna. De most tovább gyengültek és nagyon nem véletlen, hogy az Andorrát és Feröer-szigeteket tartalmazó csoportban is tök utolsók. Sokat elmond a magyar labdarúgás állapotáról, hogy mindezek ellenére, nagyon izgultunk azért, hogy itthon sikerüljön őket megverni, hogy ne jöjjön egy Andorrához hasonló lebőgés és szégyen. Mert mi tagadás, bizony benne volt ennek a lehetősége is bőven a pakliban. De aztán szerencsére persze, ahogy ma már tudjuk, az a lap, ott is maradt a pakliban jól elásva.

Az első félidő úgy indult, mint egy szép álom. A magyar válogatott, ahogy az elvárható is volt, bátran letámadta az ellenfelét. Nagyon határozott támadófocival léptünk fel velük szemben. Esélyt sem adtunk nekik arra, hogy az elkeseredett védekezésen túl még bármire maradjon erejük. És ez meg is hozta a sikert, már a 6. percben meg volt az áhított magyar gól. De továbbra sem engedtünk a szorításon és ennek következtében a 26. percben jött az újabb találat és kezdett megnyugtatóvá válni az előny. Igaz a játékunk nem volt még teljesen gördülékeny, sok hiba tarkította, főleg az átadásoknál. Mi sem mutatja ezt jobban, mint egy kapunk közelében elkövetett átadási hiba után, szinte először a kapunkig eljutva a lettek szépíteni tudtak.  Egyetlen kapura lövésüket tudták gólra váltani a 40. percben. Igaz ezután megint az első játékrész végéig nem jöttek át szinte a térfelükről sem. Miközben nekünk még adódtak kósza helyzeteink, amikkel nem tudtunk élni.

A második félidőre egy lényegesen harciasabb, erőszakosabb lett csapat lépett a pályára. Mi viszont úgy festett kicsit visszább vettünk az iramból és a félidő eleje kiegyenlítettebb játékot hozott. Az agresszivitás, végig jellemző volt a lettekre, sőt itt kifejezetten helyenként alattomosan játszottak, erőszakkal igyekeztek pótolni a sebességben és tudásban lévő különbséget a két csapat között. Aztán mi egy kicsit megint lenyugodtunk és helyenként kifejezetten ötletesen és jól játszva, megint visszavettük a hatalmas fölényt ellenfelünkkel szemben és olyan nyomás alá raktuk a kapujukat, minek következtében végig érezni lehetett, hogy jönni fog az újabb gólunk. És a 68. percben Dzsudzsák szabadrúgása el is hozta ezt a várt és áhított találatot. Igaz az ellenfél védője fejelte be a gólt tulajdonképpen saját hálójába, de az UEFA a találatot Dzsudzsáknak adta. Nekünk meg tök mindegy volt, hogy öngól vagy rendes gól formájában lett megint két gólos az előnyünk. Ebben a játékrészben több helyzete volt már a lett csapatnak is, de rendre a legnagyobb helyzeteket is sikerült elpuskázniuk, amit meg nem, azt Gulácsi bravúrral hárította. Összességében egy nagyon jó kis meccset láttunk és végre alapvetően jól játszotta csapatunk, aminek fényében még az eddiginél is jobban tud fájni, az Andorra elleni szégyenteljes bukás.

Közben a portugálok 5-1-re verték meg Feröer-szigetének csapatát a csoportban, a svájciak pedig 3-0-val tömték ki Andorrát, így Svájc csapata 7 meccsen keresztül tudja tartani veretlenségét a csoportban. Ezt eddig senki más nem tudta megcsinálni az európai csoport selejtezőkben, egyedül a németeknek van esélyük arra, hogy ugyanezt elérjék.

Vasárnap akkor jön a Magyarország-Portugália találkozó. Igazán itt lehet majd lemérni, hogy mi van ebben a válogatottban. Hiszen Lettország legyőzése nem egy hatalmas dicsőség, Lettországgal szemben fölényesen és jól játszani nem egy igazi kihívás, viszont a portugálok már nagyon más kávéháznak számítanak. Ha velük szemben sikerülne legalább tisztesen helytállva egy szorosabb meccset játszani, az már adhatna okot némi reményre és az már olyan valami lenne, amire valóban akár büszkék is lehetünk majd. Itt kell majd a fiúknak nagyon felkötniük a gatyát. Mi csak annyit tehetünk értük és a sikerért, hogy nagyon fogunk szurkolni nekik végig.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook