2018. június 23. - Zoltán

Ezüst eső

2017. július 30. Szerző: Szele Tamás
Hölgyeim és uraim, ritka meteorológiai jelenségről van alkalmam beszámolni: ezüst esőt figyelhettünk meg a budapesti Duna Aréna térségében. Igen, újabb magyar érmekkel gazdagodtunk a vizes világbajnokságon: melyikre számítottunk, melyikre nem, de hogy mindegyik öröm a sportrajongónak, az már biztos.

 

Hosszú Katinkáról már elmondtuk, hogy rá akár flottát is lehetne építeni, most sem hagyta, hogy csalódjunk benne. Második lett 200 méter háton.

A szám olimpiai ezüstérmese fantasztikus országos csúccsal, 2:05.85 perces idővel csapott a célba, a tavalyi, riói olimpián felállított 2:06.03-as idejét javította most meg.
Hosszú az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, tökéletesen kapta el rajtot, az első fordulónál második volt, azonban olyan jól rúgta el magát a faltól, hogy pillanatok alatt az élre állt. Főként ennek a fegyverének köszönhetően az utolsó hosszt is elsőként kezdte meg, a címvédő ausztrál Emily Seebohm azonban az utolsó métereken megelőzte őt.
A 28 éves bajai klasszis önmaga harmadik, a magyar csapat ötödik érmét szerezte a hazai rendezésű világbajnokságon: Hosszú 200 méter vegyesen megvédte címét, valamint 200 méter pillangón harmadik lett, míg Cseh László ezüstöt szerzett 200 méter pillangón, a 4x100 méteres férfi gyorsváltó pedig harmadikként végzett.

No, erre számítottunk. De jött ám meglepetés is: a 17 éves Milák Kristóf, az ifjú titán, is ezüstöt hozott száz méter pillangón! A verseny sosem látott izgalmakat tartogatott: ez a szerény fiatal srác az előfutam és az elődöntő után harmadszor is junior világcsúcsot úszott, 50.62 másodperces idejével pedig 15 századdal tovább javította országos rekordját. A számot az amerikai Caeleb Remel Dressel nyerte, Cseh László ötödik lett.
Óriási hangorkán fogadta mindkét magyart, a 200-on ezüstérmes, ezen a távon olimpiai második Cseh a 7-es pályán, míg az előfutamban, majd az elődöntőben is junior világcsúcsot úszó - utóbbival Cseh országos rekordját megjavító - Milák a 3-ason állt rajtkőre. Cseh ezúttal is lassan startolt, Milák azonban nem esett ebbe a hibába, de így is csak hatodiknak fordult, míg a 31 éves Cseh nyolcadiknak.
A második ötven méteren látszott már, hogy csak a fiatalabbik magyar lehet versenyben az éremért, elképesztő hajrájával az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schoolingot is megelőzve végül második lett. Cseh 50.92-vel végzett ötödikként.
"Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot. A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire" - mondta Milák, aki kitért arra is, hogy vasárnaptól edzőtábor vár rá az ifjúsági világbajnokság előtt. "Remélem, ott is ilyen jól tudok majd szerepelni."
"Majdnem megúsztam a legjobbamat, nagyon jó úszás volt, élveztem. Csak egy egészen kicsi plusz dinamika hiányzott szerintem. Nem baj, lesz min javítani az elkövetkező időszakban" - nyilatkozta Cseh, aki gratulált Miláknak is. "Fantasztikusan nagyot úszott, remélem, jövőre vissza tudok vágni."

Hölgyeim és uraim, nem mind arany, de gyönyörűen fénylik: köszönjük Katinka, köszönjük, Kristóf!

Hull, csak hull reánk – ezüst eső.

Lesz még ebből aranyeső is.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook