2019. január 16. - Gusztáv

Ezüstös dobogó

2018. február 27. Szerző: Szele Tamás
Kérem, furcsa egy dzsudóverseny volt az a düsseldorfi, az már bizonyos. A világkupa Grand Slam versenye lett volna, illetve hát az is volt, a maga módján, mi több, született rajta magyar érem, kettő is, be is számoltunk a 48 kilogrammos Csernoviczki Éva és az 57 kilós Karakas Hedvig ezüstjéről – hanem a férfi 100 kilogrammos arannyal bajok voltak.

 

Ugyanis nem volt arany.

Nem is lehetett, botrányba fulladt a döntő. Az ellenfelek felálltak, rituálisan üdvözölték egymást, majd az olimpiai ezüstérmes Hiszajosi Haraszava és a kétszeres Grand Slam-győztes Takesi Odzsitani olyan küzdelmet mutatott be, amelyben semmiféle akció nem történt, de még meg sem próbáltak támadni a felek. A bírók egy ideig tűrték, majd mindketten megkapták a harmadik sidót, azaz a leléptetést. Így ebben a számban nem is hirdettek aranyérmest, mindketten ezüstöt kaptak.

Juan Carlos Barcos, a nemzetközi szövetség, az IJF főbírója kissé felindultan nyilatkozta:

„Az IJF bírói és felügyelői is úgy ítélték meg, hogy ez a hozzáállás elfogadhatatlan. Esze ágában sem volt egyik dzsudokának sem küzdelmet bemutatni, éppen a közelmúltban módosított szabályok miatt. Jó döntést hoztunk, hogy ennek a meccsnek nem lett nyertese.”

Hát, kérem, van az úgy, hogy ahol mérkőzés nincs, ott győzelem sincs,a hol győzelem nincsen, ott győztest sem hirdetnek, ahol meg nincs győztes, nincs aranyérem sem – különben is, nehezen érthető, mire számított Hiszajosi Haraszava és Takesi Odzsitani, a két víg cimbora, aki egymás haja szálát sem akarta meggörbíteni?

Tán arra, hogy kisorsolják közöttük az aranyat?

Vagy feldobnak egy érmet?

A legszebb persze az lett volna, ha a dobogón, az eredményhirdetéskor verekszenek össze.

Azon, hogy nem férnek el egyszerre mindketten a második fokon.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook