2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Fájdalmas mérkőzés

2018. november 8. Szerző: Szele Tamás
Azért van, amikor az ember nem fogja be pörös száját. Például, mikor értelmetlen, felesleges szenvedést lát a focipályán. Semmi szükség nem volt arra, hogy Horváth Attila, a Siófok középpályása vasárnapi mérkőzése során huszonöt percet töltsön a pálya szélén, a legnagyobb fájdalmak közepette – mert a mérkőzésen nem volt mentő.

 

Nem volt, mert nem hívtak.

Illetve, mikor már megvolt a baj, akkor már hívtak, telefonon, csak az MLSZ biztonsági szabályzata világosan előírja, hogy 1000 fő alatt is kell mozgóőrségnek lennie, amennyiben stadionban tartják a mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy kötelező a mentési készenlét, vagyis az orvosi, a mentőtiszti, illetve a mentőápolói szintű ellátás biztosítása a helyszínen, a vonatkozó rendelet értelmében pedig ez mentőjármű vagy ambulancia jelenlétét is igényli.

Hát erről szó sem volt. Horváth Attilának a mérkőzés alatt egy szerencsétlen összefejelés miatt eltört az arccsontja, és jó ideig nem kapott elsősegélyt, hiszen lehetőség sem volt rá. Ő maga így nyilatkozik erről:

„Tisztán emlékszem mindenre. Fejelni akartam, amikor nagy ütést éreztem az arcomon. Tudtam, hogy nagy a baj, kitapinthatóan behorpadt az arcom. Sokáig a pálya szélén fagyoskodtam, majd a klubházba vittek, összességében az ütközés után körülbelül 35 perccel kerültem a mentőbe.”

Ne a mentőket szidjuk, hiszen őket már csak telefonon értesítették, ráadásul nem is azonnal, előbb vártak egy keveset teljesen feleslegesen. Az Országos Mentőszolgálat azt közölte, a mentő 17 perc alatt ért a helyszínre, és 25 perccel később a siófoki focista már kórházban volt. De akkor ki a felelős?

A Blikk megkereste a gyirmóti klubvezetőket amiatt, hogy miért nem volt mentő a stadionban, Margitai Zoltán klubigazgató viszont csak annyit válaszolt: „nem hinném, hogy szeretnénk erről nyilatkozni”.

Hát azt, hogy nem szeretne, teljesen megértem, én sem szeretnék az ő helyében. Csak előbb-utóbb muszáj lesz.

És mit mond Horváth Attila a saját mostani állapotáról?

„A körülményekhez képest jobban vagyok, túl vagyok a műtéten, kiemeléses korrekcióra került sor. Öt-hat hét kihagyás vár rám, vagyis a pályára már csak tavasszal térhetek vissza, és eleinte bizonyára maszkban kell majd játszanom.”

Gyógyulást kívánunk neki – és a magyar focinak meg azt, hogy kivételesen, ebben az esetben találjanak már felelőst a történtekért.

De nem fognak.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook