2018. október 20. - Vendel

A fájdalom bajnoka

2017. november 22. Szerző: Szele Tamás
Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a sport legkiemelkedőbb eredményei nem okvetlenül a pályákon születnek. Szép dolog az érem, gyönyörűen ragyog, meg is érdemli a bajnok a győzelemért – de mit tudnánk adni annak, aki betegségét, kimondhatatlan fájdalmait gyűri le, hogy újra sportolhasson? Nincs az a medál, amit meg ne érdemelne...

 

A golf ilyen pályán kívüli hőse Marc Cayeux, a valamikori zimbabwei bajnok, aki hét évvel ezelőtt még a világranglista első kétszáz helyezettje közé is eljutott – ígéretes sportkarrier állt előtte, fejlődés és győzelmek. Míg egy éjszaka kocsija elé nem kanyarodott egy tehenet is elgázolva egy jelzés nélküli, kivilágítatlan rendőrségi teherautó. Az ütközés elkerülhetetlen volt, a baleset következményei borzalmasak.

Cayeux-nak a légzsákok nem segítettek, a biztonsági öv áttörte a hasfalát és összetörte a medencecsontját is, jobb térde szilánkosra tört, bal lábát csak néhány ín tartotta, de nem adta fel. Rövid eszméletlenség után, ahogy magához tért, sportemberhez méltóan elhatározta: nem halhat meg így. Ahogy megpróbálta megmozdítani a lábát, pokoli fájdalom hasított belé, a karjain kúszott ki a roncsból. Egy barátja vitte el terepjárójával egy darabon, de Harare felé félúton megjött érte a készültség... Az érte érkező mentőautóban nem volt fájdalomcsillapító, így a morfiumot – néhány paracetamol-tablettával igyekeztek pótolni. Négy óra zötykölődés után került kórházba, de az első fájdalomcsillapításra tizennyolc órát kellett várnia. Addig kéjgázt kapott. Más ember már a puszta kínba is beleőrült volna: de Cayeux-nak erős volt a jelleme és az akarata.

Mikor az egyszerűség kedvéért amputálni akarták a bal lábát, nem engedte, arra hivatkozott, hogy profi golfozó, kelleni fog az még neki. Végül hét hetet töltött az intenzív osztályon és eddig összesen huszonhét műtétet kellett rajta végre hajtani – el is adta mindkét kocsiját, hogy fedezhesse az orvosi kezelés költségeit. Meg édesapja kezelését is fizethesse, aki a baleset hallatán stroke-ot kapott.

Aztán jöttek a rehabilitáció nehéz és fájdalmas évei – Cayeux saját bevallása szerint most sincs egyetlen fájdalommentes napja sem, újra kellett tanulnia járni, mozogni...

De megérte. Visszatért a pályára.

Sántán, fájdalmakkal, de visszatért.

Már nevezett az afrikai Sunshine Tour-on és egy későbbi, mauritiusi versenyen is, sőt, két héttel ezelőtt a Vodacom Origins of Golf versenyének döntőjében harmincadik helyen végzett.

És egyre javul.

Le a kalapokkal, hölgyeim és uraim, nincs az az érem, ami szebben csillogna Marc Cayeux dicsőségénél és akaraterejénél.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook