2019. január 16. - Gusztáv

Fantomolimpia

2017. december 3. Szerző: Szele Tamás
Kérem, a téli olimpia hírei következnek, egyelőre még megnyitó sem volt, de hírek már vannak – méghozzá eléggé különös hírek. Akadhatnak ugyanis országok, melyekben jövőre letagadják a téli olimpiát, másokkal ellentétben, ahol viszont közvetítik. Fantomolimpia, fantomsportolókkal.

 

Az első ilyen érdekes hír Oroszországból érkezett, ahol ugyanis bejelentették, miszerint nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK), sem az ugyancsak állami tulajdonban lévő Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió. Ezt a két médiavállalat pénteken helyezte kilátásba, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön közölte: továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, ezért az Orosz Antidopping Ügynökség (RUSADA) továbbra sem végezhet semmilyen tesztet.

Egyelőre változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári olimpián, igaz, több orosz szakértő szerint a RUSADA rehabilitálásának megtagadása nem jelenti egyúttal a nemzeti csapat kizárását is. Az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én hirdeti ki döntését.

Az olimpiát a VGTRK csatornáin és a Pervij Kanalon kívül elvileg még a Gazprom Mediához tartozó Match TV közvetítheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érthetőnek minősítette az állami televíziók állásfoglalását, ugyanakkor közölte, hogy erről még korai beszélni és az orosz sportolók folytatják a felkészülést az olimpiára.

Világos: ha lesz nemzeti csapat, lesz közvetítés, ha nem lesz, letagadjuk magát a sporteseményt is. Márpedig amiről Oroszhonban azt mondják, hogy nincs, az nincs is. Oroszhon számára. A világ többi része pedig kit érdekel?

A másik állam, amely különösen viszonyul a dél-koreai téli olimpiához természetesen Észak-Korea. Mondjuk tőlük tényleg nehezen volna elvárható, hogy napi tárgyalásban álljanak a déli sportvezetéssel, de azért kéne legyenek bizonyos dolgok, például a sport, amelyek bármilyen komoly politikai helyzetet is felülírnak. Mert mi a helyzet?

Erősen kérdéses Észak-Korea részvétele a februári, phjongcshangi téli olimpián, ugyanis az egyedüliként kvótával rendelkező műkorcsolyapáros indulását nem igazolták vissza. Mer az északi szakvezetés Déllel levelezni? Azonnal mennének a munkatáborba, kémkedés miatt...

Pedig Riom Tae Ok és Kim Dzsu Szik szeptemberben a németországi Oberstdorfban rendezett Nebelhorn Kupán kivívta az olimpiai szereplés lehetőségét, csak hát országuk sem az október 30-i, sem a november 30-i határidőig nem igazolta vissza részvételüket... A nemzetközi szövetség (ISU) pénteken jelezte, eddig semmiféle visszajelzést nem kaptak, innentől kezdve pedig csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezheti indulásukat speciális elbírálással.

Akkor összefoglalva: Phjongcshangban egészen bizonyosan bevallott tény lesz a téli olimpia.

Észak-Korában egészen bizonyosan letagadják.

Oroszország még vacillál.

A világ többi része szabadon élvezheti a szurkolást.

A dolgok jelenlegi állása szerint.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook