2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Fekete lepel az asztalon

2018. október 21. Szerző: Rózsa Misi
Gyászol a magyar asztalitenisz közösség. Sajnos ismét gyászol a sportot szerető hazai közönség. 67 éves korában, eltávozott közülünk Magos Judit, a hazai asztalitenisz királynője, legendája. Amikor 2015-ban létrehozták az európai asztaliteniszezők Hírességek Csarnokát, Magos Juditot az elsők között választották be ide.

 

1951 február 19.-én született Budapesten. 10 évesen kezdett el asztaliteniszezni a KSI-ben. 18 évesen a Statisztika versenyzője lett és beindult az igazi siker karrier. Igaz egy évvel előtte is 1968-ban megszerezte a Szovjetunió ifjúsági bajnoka címet. Amikor a Statisztika leigazolta, már abban az évben megszerezte első magyar bajnoki érmét. Az 1969-1970-es szezonban BEK győztes trófea került a neve mellé. 1969 és 1984 között aztán két évet leszámítva, minden szezonban ezt a címet be tudta húzni magának. 1972-ben indult először Európa bajnokságon és itt azonnal két aranyat is sikerült begyűjtenie. Ezt követően, 1974-ben és 1976-ban is duplázott aranyban az EB-n. Így összesen hatszoros Európa bajnok lett. A 6 arany mellett az EB-kről 3 ezüstérmet és 1 bronzérmet is magáénak tudhat. 26 alkalommal nyert magyar bajnoki aranyérmet pályafutása során. 5 magyar bajnoki ezüstérme és 15 bronzérme van.

Négy alkalommal szerezte meg az év magyar asztaliteniszezője elismerést.

1978-ban az év magyar sportolónőjének választották meg.

Kiemelkedő teljesítményével elérte, hogy az örökös bajnok címével is megtiszteljék.

A világbajnokságokon, több alkalommal is csapatban sikerült a negyedik helyen végeznie.

1983-ban fejezte be aktív válogatott szerepléseit.

1984-ben eligazolt Németországba az ATSV Saarbrücken csapatához. Igaz innen hazajött 1985-ben az ESMTK-ban szerepelni. Az ESMTK-ból 1987-ben az Elvsberg csapata csábította át magához, ahol 1989-ig aktív sportolói pályája végéig versenyzett. Németországban is a közönség egyik nagy kedvence lett.

Sok minden tette őt különlegessé. Többek között például az is, hogy az ázsiaiakra jellemző tollszárfogással tudott játszani nagy tudással. Az asztal mellett egy nagyon kedves, sokat mosolygó, bájos személyiség volt. De amikor beállt az asztal mögé, ott igazi harcos amazonná vált, nagyon vad és elszánt harcossá. Világklasszis lett a tehetsége révén, és közönség kedvenc a személyisége okán. Szívesen adott tanácsokat fiatalabb versenyzőknek a pályájukhoz. A sport volt az élete. Soha nem szakadt el az asztalitenisz világától, az aktív pályafutása végén is sokszor lehetett vele versenyeken találkozni.

Hatalmas sportoló és egy nagyon egyenes, kiváló ember távozott halálával közülünk, amit tragikus veszteségként élünk meg. De emléke örökre velünk marad. Köszönünk mindent, nyugodj békében Judit.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook