2019. január 16. - Gusztáv

Fél centire volt a bronz

2018. április 6. Szerző: Szele Tamás
Hát, kérem, ez a méreg, nem a cián. Fél centin múlott a bronzérem, öt milliméteren – és olyan csapat kapta, amelyik nem is tekert érte. A négyezer méteres csapatüldözéses kerékpárversenyről van szó. Ausztrália nyerte a Nemzetközösségi Játékokon, méghozzá világrekorddal, a bronzéremért Új-Zéland indult volna – de az egyik bringa nem ment át az ellenőrzésen.

 

Nem ment át, így a bronz Walesnek jutott, mely csapat el sem indult. De hát hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a kvalifikációban Új-Zéland ugyan olyan időt ment, amivel a harmadik helyért versenyezhetett volna, de az ellenőrök szabálytalannak találták az egyik csapattag kerékpárját, így kizárták az egész válogatottat.

Az új-zélandi szaksajtó szerint a kerékpár már a futam előtti ellenőrzésen is megbukott, de ezután még állítgattak az aerokormányon a csapat szerelői. Az ám, de a kívánt értékeket így sem tudták elérni. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint a kormány könyöklői és a kormány csúcsa között a maximális függőleges eltérés 100 milliméter lehet. A csapat technikai igazgatója, Martin Barras azt nyilatkozta, hogy az övéken 105 millimétert mértek. Kicsit értetlenül fogadták a kizárást, mert ugyanez a bringa a márciusi világbajnokságon átment a kontrollon. Valószínűleg a kartámasz borításának összenyomódása miatt nőhetett meg most a különbség, ami minden valószínűség szerint a bronzérmükbe került.

Hát, kérem, az igaz, hogy kell a szigorúság, nagyon is kell, főleg most, főleg a kerékpársportban. Hiszen alig akad hét, hogy ne rázza meg a sportágat valamilyen botrány – valódi és képzelt doppingolásokra derül fény, bálványok dőlnek le, az országúti versenyeken megjelentek a drónokból kibuherált, szinte láthatatlan segédmotorok és az azokat kimutató röntgenkamionok, viták zajlanak arról, hogy az asztmagyógyszer dopping-e, szóval tényleg ideje rendet tenni.

De ezt a rendet ott kéne csinálni, ahol valóban baj is van: nem fél centiken kellene vitatkozni, valós eredményeket megsemmisíteni, érdemteleneket éremhez juttatni, oda kéne a vasseprű, ahol valóban mocsok is van.

De hát ilyen az, ha minden szabályt mindenáron betartunk.

Csak vigasztalni tudjuk az új-zélandiakat: lesz még érem ebből, srácok, hiszen képesek vagytok megszerezni!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook