2019. február 17. - Donát

Férfivilág a fociban

2018. július 13. Szerző: Szele Tamás
Szánalmas és pocsék hely volna a világ nők nélkül, vagy még inkább: elviselhetetlen, és nem tudni, milyenek lesznek ezentúl a labdarúgó mérkőzések közvetítései – ugyanis a FIFA most arra készül, hogy letiltsa a csinos, nőnemű szurkolókat a képernyőről. De legalábbis törekszik rá, hogy minél kevesebb hölgyet mutassanak a közvetítéseken.

 

Az a helyzet, hogy a nemzetközi labdarúgó-szövetségnek tanácsot adó antidiszkriminációs szakértők szerint nem a rasszizmus, hanem a szexizmus okoz problémát a világbajnokságon, és a FIFA ennek hatására is arra jutott, hogy kevesebb vonzó nőt szeretne látni a meccseiről készített közvetítésekben. A FIFA diverzitásért felelős vezetője, Federico Addiechi azt mondta, hogy beszélni fog a meccseket közvetítő nemzeti tévétársaságok képviselőivel, ahogy a saját műsorgyártó csapatukkal is. 

A téma azután merült fel, hogy szerdán áttekintették az idei világbajnokság antidiszkriminációs programját, és több olyan esetre is fény derült, hogy szurkolók zaklattak a helyszínről bejelentkező riporternőket. A FIFA arra jutott, hogy a szexizmus egyszerűen nagyobb problémát jelentett, mint a rasszizmus. Ezzel összefüggésben jutottak arra, hogy azt szeretnék, ha a jövőben a meccsek alatt kevesebb jól kinéző, fiatal nőről közvetítenének vágóképeket a tévécsatornák. 

Hát kérem. Lehet, hogy Federico Addiechi úr okos ember, én azonban ezt egy nagyon buta döntésnek tartom. Egyrészt: nem érdemes szembeállítani a rasszizmust a szexizmussal, nincs olyan, hogy a rasszista nem szexista vagy fordítva. Előfordul az együtt is, külön is, bár ne fordulna elő. Szóval nem okos már maga a két probléma összevetése, összehasonlítása sem. Aztán meg: a rasszista jelenségek sem attól szűnnek meg, hogy nem nézünk oda, nem veszünk róluk tudomást, akármilyen ocsmányak is, hanem attól, ha büntetjük őket, vaskézzel. Van, aki a szelíd felvilágosítás híve, de sajnos azt is számításba kell vegyük, hogy aki olyan primitív, hogy eljut a rasszizmusig, annak minden szép szó kevés. Az csak a büntetésből ért.

Ami viszont a szexizmust illeti, tagadhatatlan, hogy az idei VB-n bizony sosem látott jelenetek is előfordultak. Ott volt például Julia Guimaraes brazil riporternő esete, aki Jekatyerinburgból jelentkezett volna be a Japán-Szenegál meccs előtt, amikor egy ismeretlen férfi odalépett hozzá, meg akarta csókolni és a mellét kezdte fogdosni. Mindezt kamerák előtt, élő adásban. A kollegina félbeszakította az élő bejelentkezést, és felemelte a hangját: „Soha többet ne csinálj ilyet, oké? Nem engedem meg, hogy ezt tedd. Ez nem udvarias, ez nem helyes. Sose tedd ezt egy nővel. Tisztelet!” A fickó alig győzött elmenekülni, de a jelenség akkor sem elhanyagolható.

És ha nincs ott kamera?

És ha nem riporternő a célpont, hanem szurkoló hölgy?

Nyilván tenni kell valamit az ilyen cselekmények ellen. Ám talán nem az volna a legbölcsebb lépés, hogy eltüntetjük a hölgyeket a közvetítések képeiről – attól ugyanis, hogy nem látjuk őket, még ott lesznek.

A megoldás az volna, hogy a zaklatókat példásan megbüntetik. Amint az élet más területein is.

Akkor ugyanis meggondolnák, mit tesznek.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook