2019. március 21. - Benedek

A finn vesszőparipa

2017. július 3. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ezzel a kérdéssel egyszer már foglalkoztunk, de most sem hagyhatjuk annyiban a történteket: jelentem, Finnországban a helyzet fokozódik. Mindenki vesszőparipán rohangál, most már ugrálnak is, sok ezer ember kíváncsi a sporteseményekre és sehol egy ápoló. Most már hivatalos neve is van a sportjellegű össznemzeti elmebajnak: hobbyhorsing.

Előző cikkünk itt.

Bár úgy is vehetjük a dolgokat, hogy adjon Isten mindenkinek ilyen ártatlan bolondériát. Egyszóval arról van szó, hogy Finnországban idén megjelent és elharapózott a vesszőparipás díjlovaglás, vagyis ló nélkül díjlovagolnak a tizenéves lányok, egy gyermekjátékként ismert vesszőparipával, amely egy seprűnyélből áll, a végén egy faragott lófejjel. (Ez a sport nálunk is ismert, csak a mi hölgyeink nem foglalkoznak olyan mellékes apróságokkal, mint a lófej, ők meghagyják a seprűt annak, ami, úgy lovagolják meg).

A látvány kellemes, kecses, a sportjellegű valami senkinek sem árt – miért is ne tennék? Azonban, mint említettem, a helyzet fokozódik. Finnországban a hobbyhorsingot űzők száma elérte a tízezret, különvált a díjlovaglás és a díjugratás és májusban Helsinkiben, a Kaivopuisto Parkban ötezer néző előtt rendeztek bajnokságot. A vesszőparipákat minden versenyző egyéni igényei szerint alakíthatja, így komoly piaca nyílt az alapmodelleknek és a rájuk aggatható kiegészítőknek.

A díjugratás abban különbözik a díjlovaglástól, hogy az élelmes finnek állítható magasságú akadályokat helyeznek a pályára, így ugyanazon a helyen, némi szerelgetés után versenyezhet minden korosztály, óvodától a senior versenyzőkig: a felső limit viszont meg van határozva, egyik akadály sem lehet magasabb 120 centiméternél. Bölcs döntés: ugyanis innentől már nem díjugratás lenne, hanem magasugrás. A gyakorlatokat szépség és elegancia alapján pontozzák.

Kérem, hogy is mondjam csak... szóval szép is, csinos is, ahogy a lánykák szaladgálnak, ugrálnak azokkal a vesszőparipákkal, tulajdonképpen egy szavam sincs ellene. Még azt ugyan várom, mikor lesz belőle olimpiai sportág, de ha ilyen rohamosan terjed, szerintem még idén.

Csak a dopping meg ne jelenjen.

Bár nehezen tudok elképzelni egy doppingolt vesszőparipát...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook