2019. február 19. - Zsuzsanna

Focicsapat a barlangban

2018. július 6. Szerző: Szele Tamás
Komoly eszmecsere előzte meg ezt az írást – ugyanis szerkesztőségünk eltöprengett, sport-e, amiről beszámolunk, illetve van-e köze sporthoz. Jelesül a Thaiföldön, a Tham Luang barlangban rekedt ifjúsági focicsapat esetéről van szó. De végül is a foci sport, a búvárkodás szintén, a barlangászatnak is van sportként űzött formája – és az egész világ drukkol a srácoknak.

 

A történet viszonylag egyszerű. A 11–16 éves fiatalok 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be a barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat. A mentésben több nemzet képviselői is részt vesznek, köztük ausztrál rendőrök, amerikai katonák, brit barlangászok és több mint ezer thaiföldi katona.

A nemzetközi mentőalakulatok hétfőn csodával határos módon épségben találták meg a csapatot négy kilométerre a barlang bejáratától, egy száraz sziklán kuporogva. Ez azonban nem jelenti a fiatalok megmenekülését, ezért azon dolgoznak, hogyan tudnák kihozni őket, mielőtt az újabb eső megérkezik. A Tham Luang barlang általában szeptemberig és októberig víz alatt van az esős évszak alatt.

A mentéssel többféleképpen is próbálkoznak: elsőként szivattyúzni próbálták a barlangrendszerben felgyülemlett csapadékot, azonban a kísérlet szinte reménytelen, csütörtökig körülbelül 128 millió litert sikerült kiszivattyúzniuk, ami rengeteg, de ennek köszönhetően csak körülbelül 40 centiméterrel csökkent a vízszint. A másik lehetőség kivezető járatok keresése volna, ugyanis a bennrekedt srácok arról számoltak be, hogy kutyaugatást, madárdalt hallottak – lehet, hogy van más kijárat a halálos csapdából, nem csak az ismert, viszont senki sem találja.

Maradna a harmadik megoldás: a búvárok ott vigyék ki a fiúkat, ahol ők maguk bejöttek, vagyis víz alatt, búvárfelszerelésben. Igen ám, de már bejutni is egy Odüsszeia volt, a víz zavaros, átláthatatlan, vakon kell úszni-kúszni-mászni kilométereken át, a talaj hol iszapos, hol sziklás, a járatok elszűkülnek, egyszóval gyakorlatlan embernek ez majdnem kivihetetlen feladat. A fiúk pedig nem, hogy búvárkodni nem tudnak, de még úszni sem. Sőt, több orvosi vizsgálat eredménye is kizárja, hogy a napokban kijussanak a barlangból a gyerekek, ugyanis a jelenlegi egészségügyi állapotuk miatt túl veszélyes lenne. 

Ráadásul a mentésnek megvan az első halottja is: egy thai mentőbúvár, akinek az volt a feladata, hogy oxigént vigyen le a barlang azon részébe, ahol a gyerekek vannak, hiszen vészesen fogy a levegő lent. Ám végül a búvár oxigénje fogyott el a mentés közben, és meghalt. A búvárt egy társa hozta ki, de már nem tudták megmenteni az életét. A férfi korábban a haditengerészetnél dolgozott, 38 éves volt.

A bent rekedtek hangulata elfogadható: játszanak, jó kedvük van, üzennek is a külvilágnak videón, szorgalmasan tanulnak búvárkodni a mentőktől – de az idő telik, sietni kell, ugyanis újabb hatalmas esők közelednek, akkora vízözönnel, amekkorával semmiféle ember kezelte szivattyú el nem bánik.

Közeleg a monszun újabb hulláma.

A világ pedig lélegzetét visszafojtva szurkol, hogy időben sikerüljön a mentés, szurkol a fiatal focistáknak de a hősies mentőbúvároknak, katonáknak is.

Sikerülni fog, emberek.

Hajrá!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook