2019. február 20. - Aladár, Álmos

Fogatolt aranyak

2017. szeptember 26. Szerző: Szele Tamás
Kérem, itt és most szent esküvéssel fogadom, hogy előbb vagy utóbb utánanézek, melyik az a sportág, amiben idén nem született magyar arany vagy legalábbis jelentős, kimagasló eredmény? Bár tudom: a foci, de azt most hagyjuk, inkább örüljünk együtt a magyar fogathajtók lipicai aranyainak. Mert vannak, kérem, hála az Égnek!

 

Hogy pontosak legyünk: egyéniben Hölle Martin győzött a szlovéniai Lipicán rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, míg a Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal kiegészülő magyar csapat sorozatban harmadszor lett első.

A viadal honlapja szerint a magyar pónivilágbajnok több mint 11 hibaponttal vezetett a vasárnapi zárószám, az akadályhajtás előtt, amelyben 6,24 ponttal zárt, így biztosan tartotta meg tetemes előnyét.
Az immár 12-szeres világbajnok, egyéniben és csapatban is címvédő Lázár Vilmos 3,59 hibaponttal teljesítette a rendkívül nehéz pályát, ennek köszönhetően egy pozíciót javítva ötödikként fejezte be a versenyt, a magyar csapat pedig - a már kilencszeres vb-aranyérmes Lázár Zoltán pénteki kizárása ellenére - másodszor is megvédte a címét, mert a németek nem tudták ledolgozni több mint hat hibapontos hátrányukat.
Az akadályhajtásban fordított sorrendben indultak a hajtók, így Hölle utolsóként vágott neki a pályának, amelyet kizárólag a lengyel Sebastian Bogacz tudott verőhiba nélkül és limitidőn belül teljesíteni. Az éllovas kedvező helyzetben volt, mivel a mögötte második, olasz színekben versenyző Jozsef Dibak rengeteget rontott, ráadásul a németek sem hajtottak hibátlanul, így tulajdonképpen csak elveszthette a két aranyérmet, mert azokhoz egy biztonsági menet is elég volt. A csapat diadala három, egyéni elsősége pedig akár öt hibánál is meglett volna, a verésekért ugyanis három-három hibapont jár. Hölle könnyedén bírta el a nyomást és biztosan hozta a „kötelezőt”.

A 17. kettesfogathajtó-világbajnokságon nyolcadszor lett magyar aranyérmes, korábban Lázár Vilmos ötször, míg öccse, Zoltán, továbbá Kecskeméti László egyszer-egyszer nyert. Csapatban ez volt a hetedik magyar győzelem. Az elmúlt három vb-n mindig más volt a harmadik tag a Lázár fivérek mellett: négy éve a szlovákiai Kistapolcsányban ifj. Nagy Tibor, legutóbb Fábiánsebestyénben ifj. Dobrovitz József, ezúttal pedig Hölle – írja az MTI. És hogyan látta ő a saját szereplését?

„Az utolsó versenyszámban izgultam legkevésbé, mert tudtam, mekkora előnyöm van. A húsz kapuból a tizediknél vertem le a labdát, amin nagyon felidegesítettem magamat, mert onnan már alig maradt hibázási lehetőség ahhoz, hogy csapatban élen maradjunk. Szerencsére azután hibátlan maradtam, csak a limitidő túllépésért kaptam hibapontokat.”

Hiába, azért fogathajtásban mindig is a világranglista élén volt a helyünk – azonban akkor is köszönjük!

Szépek ezek az aranyak, nagyon szépek.

Fotó: Sibil Slejko

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook