2019. február 20. - Aladár, Álmos

Froome ártatlansága

2018. július 3. Szerző: Szele Tamás
Most lapunk kötelességének tesz eleget. Ugyanis részleteiben, folyamatosan követtük mindezidáig Chris Froome doppingügyét, mely tegnap lezárult. Éspedig felmentéssel zárult: a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ejtette az ellene szóló doppingvádat. Viszont az ügy kilenc teljes hónapig tartott, és sok kérdőjel maradt utána így is – de lássuk, miről beszélünk.

 

A Tour de France- és Vuelta-győztes országúti kerékpáros Chris Froome egy szeptemberben adott mintája miatt vizsgálódott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. A négyszeres Tour-győztes kerékpáros egy Vueltán adott szeptember hetedikei mintájában a szalbutamol-szint a megengedett szint kétszerese volt. A szalbutamol hörgőtágító bétareceptor-stimuláns, javítja a légzésfunkciót, asztmagyógyszerek hatóanyaga. Froome azt mondta, hogy orvosa javaslatára, az asztmatünetei enyhítésére növelte a dózist, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek minden joga megvan, hogy kikérdezze a történtekkel kapcsolatban. A versenyző azt is mondta,  csak annyit szedett belőle, amennyit a szabályok engednek, és csak valamilyen furcsa ok miatt dúsulhatott fel szervezetében a gyógyszer. Ami ez esetben tehát nem tekinthető doppingszernek.

És itt kezdődik a teljes, balladai homály.

Ugyanis az ügy tavaly decemberben derült ki, de Froome nem kapott eltiltást. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség megengedte neki, hogy jogi és orvosi véleményekkel megvédje magát. Ám az ügyről nem lehetett sokat tudni, nem közölték, milyen volt a bizonyítási eljárás. Arról sem lehetett tudni, mi volt a határideje az ügynek. De még maga az UCI elnöke is azt mondta nemrég, hogy a Tour előtt nem várható döntés. „Most nagyon úgy tűnik, hogy a Tour szervezőinek vasárnapi döntése kényszerítette ki az UCI lépését. Az ASO a saját szabályaira hivatkozva akarta megakadályozni Froome indulását a Touron” (Index) – ámde a UCI lépett, és felmentette a versenyzőt.

Nos, ezzel még semmi nincs elintézve. Egyrészt, a szalbutamol a WADA által legálisnak elfogadott szer, megfelelő keretek között, csak épp ezek a keretek sérültek. Másfelől, nehezen védhető, hogy Froome a Vueltán szerzett első helyét nem veszítette el a pozitív esettel, és arról is sok vita lehet, hogy más szalbutamolt használó kerékpárosok, miért kaptak több hónapos eltiltásokat korábban. 

A vita még sokáig eltarthat és el is fog: Froome azonban addig is versenyezhet.

Itt tartunk most.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook