2018. szeptember 19. - Vilhelmina

Froome ártatlansága

2018. július 3. Szerző: Szele Tamás
Most lapunk kötelességének tesz eleget. Ugyanis részleteiben, folyamatosan követtük mindezidáig Chris Froome doppingügyét, mely tegnap lezárult. Éspedig felmentéssel zárult: a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ejtette az ellene szóló doppingvádat. Viszont az ügy kilenc teljes hónapig tartott, és sok kérdőjel maradt utána így is – de lássuk, miről beszélünk.

 

A Tour de France- és Vuelta-győztes országúti kerékpáros Chris Froome egy szeptemberben adott mintája miatt vizsgálódott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. A négyszeres Tour-győztes kerékpáros egy Vueltán adott szeptember hetedikei mintájában a szalbutamol-szint a megengedett szint kétszerese volt. A szalbutamol hörgőtágító bétareceptor-stimuláns, javítja a légzésfunkciót, asztmagyógyszerek hatóanyaga. Froome azt mondta, hogy orvosa javaslatára, az asztmatünetei enyhítésére növelte a dózist, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek minden joga megvan, hogy kikérdezze a történtekkel kapcsolatban. A versenyző azt is mondta,  csak annyit szedett belőle, amennyit a szabályok engednek, és csak valamilyen furcsa ok miatt dúsulhatott fel szervezetében a gyógyszer. Ami ez esetben tehát nem tekinthető doppingszernek.

És itt kezdődik a teljes, balladai homály.

Ugyanis az ügy tavaly decemberben derült ki, de Froome nem kapott eltiltást. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség megengedte neki, hogy jogi és orvosi véleményekkel megvédje magát. Ám az ügyről nem lehetett sokat tudni, nem közölték, milyen volt a bizonyítási eljárás. Arról sem lehetett tudni, mi volt a határideje az ügynek. De még maga az UCI elnöke is azt mondta nemrég, hogy a Tour előtt nem várható döntés. „Most nagyon úgy tűnik, hogy a Tour szervezőinek vasárnapi döntése kényszerítette ki az UCI lépését. Az ASO a saját szabályaira hivatkozva akarta megakadályozni Froome indulását a Touron” (Index) – ámde a UCI lépett, és felmentette a versenyzőt.

Nos, ezzel még semmi nincs elintézve. Egyrészt, a szalbutamol a WADA által legálisnak elfogadott szer, megfelelő keretek között, csak épp ezek a keretek sérültek. Másfelől, nehezen védhető, hogy Froome a Vueltán szerzett első helyét nem veszítette el a pozitív esettel, és arról is sok vita lehet, hogy más szalbutamolt használó kerékpárosok, miért kaptak több hónapos eltiltásokat korábban. 

A vita még sokáig eltarthat és el is fog: Froome azonban addig is versenyezhet.

Itt tartunk most.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Bényei csapolt sörrel és lepcsákkal

2018-ban már második alkalmához ért a Colopast jótékonysági futóverseny, amely ezúttal a versennyel az Egyenlő Esélyért Egyesületet támogatta. A cég, a teljesen nevezésből befolyó díj összegét ajánlotta fel az egyesület anyagi támogatására. Mivel a versenyen jóval több mint 300 induló volt, elég szép összeget sikerült ebből összegyűjteni és a nemes cél érdekére fordítani. Az indulók mellett többen vettek támogatói jegyeket is, amik szintén az egyesületet segítették.

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook