2018. október 20. - Vendel

Froome és a sporttársak

2018. január 7. Szerző: Szele Tamás
Úgy tűnik, a doppingolással vádolt Chris Froome nem sok szolidaritásra számíthat sporttársaitól. Az még érthető, hogy a korábbi doppingügyek miatt kizárt Lance Armstrong nem a legegyüttérzőbben nyilatkozott róla, mint arról be is számoltunk, de most már Greg le Mond is elítélte, méghozzá a Timesban, és meglehetősen gúnyos szavakkal – amint arról a Cycling Weekly is beszámol.

 

http://www.cyclingweekly.com/news/racing/greg-lemond-chris-froome-broke-rules-punished-364542

 

Konkrétan azt mondta az élő legenda Froome-ról, hogy a négyszeres bajnok doppingügyében felesleges magyarázkodni, a kerékpárost el kell tiltani. Ugyebár, Froome szeptemberben, a Vuelta a Espanán adott pozitív doppingmintát, az asztmájára szedett gyógyszerében lévő szalbutamollal lépte túl határértéket, nem is kevéssel, a megengedett mennyiség dupláját mutatták ki nála az ellenőrök.

Froome és csapata, a Sky értetlenül állt az eset előtt, azt mondták, a kerékpáros a spanyol versenyen is ugyanannyi gyógyszert használt, mint korábban bármikor, és közelében sem volt a limitnek. A Sky tudományos alapon akarja bebizonyítani, hogy Froome ártatlan, és mondjuk kiszáradás miatt lett nagyobb koncentrációjú a vizeletében a szalbutamol. De már azt is elhangzott, hogy Froome a célba érkezés után használta az asztmaspray-jét, hogy ne köhögjön az interjúk alatt.

„Ez a legnevetségesebb védekezés, amit valaha hallottam. Ha igaz, amit állít, akkor nagyon egyszerű a helyzet, megszegte a szabályokat, és annak megfelelően is kéne büntetni. Tévhit, hogy a szalbutamol nem javítja a teljesítményt. Ez csak akkor igaz, ha az orvos által felírt adagot használod. Ha orálisan vagy injekcióval viszed be, ugyanúgy működik, mint egy anabolikus szteroid, hasonlóan a klenbuterolhoz. Ez az a szer, amivel Alberto Contador is pozitív lett ” – nyilatkozta Greg LeMond a Timesnak.

Sőt, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egykori elnöke, Dick Pound szerint, ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elfogadná Froome védekezését, és felmentené, akkor a WADA-nak kellene megbüntetnie a kerékpárost.

Hát, nem sok jóra számíthat Froome, sem a sporttársai, sem az illetékes szervek nem akarják a javát – ha nagyon szigorúan nézzük, a szabályok valóban sérültek, de hát ez olyan érvelés, ami nem vesz figyelembe semmiféle körülményt.

Most már valóban nem fogadnék komolyabb összegben Froome indulására  a Tour de France-on – pedig kár érte.

Nagy kár.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook