2019. január 18. - Piroska

Fucsovics a tizenhatban

2018. január 20. Szerző: Szele Tamás
Nem lehet másnak nevezni, mint diadalmenetnek azt, amit a mi Fucsovics Mártonunk művel, győzelem, győzelem után, már a nyolcaddöntőben is bent van – igaz, érezte ő ezt, Facebook-oldalán is jelezte, hogy számít erre a fordulatra. Még Babos Timea is kapott némi elégtételt a vele szemben minősíthetetlenül viselkedő CoCo Vandeweghe sértéseiért – hölgyeim és uraim, az Australian Open hírei következnek.

 

Hölgyeké az elsőbbség: az Australian Open eddigi legnagyobb büntetését kapta CoCo Vandeweghe, mert obszcén sértéseket kiabálva szidta Babos Tímeát a két teniszező mérkőzésén az első fordulóban: 10 ezer dollárt kell fizetnie. A meccset meglepetésre a magyar teniszező nyerte, fantasztikus játékkal. Hogy mit kiabált Vandeweghe? Inkább nem reprodukálnánk, bár tudjuk: maradjunk annyiban, hogy megérdemelte azt a tízezer dolláros büntetést.

De térjünk át Fucsovics győzemére. A világranglistán 80. magyar játékos - aki életében először főtáblás Melbourne-ben - a moldovai Radu Albot és a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querrey bravúros búcsúztatása után, Kuhárszky Zoltán 1983-as menetelése óta az első magyar férfi volt, aki bejutott az év első Grand Slam-tornáján a 32 közé. Ott a 93. helyen álló Kicker várt rá, akit eddigi egyetlen találkozójukon 6:3, 6:0-ra vert idén újévkor az indiai Púnában.

A hozzá hasonlóan 25 éves ellenfél Melbourne-ben nagyobb ellenállást tanúsított, de 4:3-nál elvesztette az adogatását, majd a precízen játszó magyar kiszerválta a 41 perces szettet (6:3).
A folytatásban Fucsovics rögtön brékelt, 2:0-ra elhúzott, majd 2:1-nél a dél-amerikai ápolási szünetet kért a lábujjait fájlalva. A nyíregyházi teniszezőt azonban nem zökkentette ki a hatperces pihenő, stabil alapvonaljátékkal tartotta előnyét, majd 5:3-nál játszmalabdához jutott. Ekkor Kicker kettős hibát ütött, így 1 óra 21 perc után Fucsovics már kétszettes előnyben volt (6:3).
Az egyre többet rontó és egyre kedvetlenebb argentin a harmadik felvonás elején is elbukta a szerváját. Fucsovics 3:0 után pedig már nem lassított: „semmire” vette el Kicker adogatását, aki 5:0-nál még hozott két gémet, de ennél többre már nem futotta az erejéből. A magyar játékos 1 óra 56 perc alatt bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol - vélhetően hétfőn - a címvédő és ötszörös bajnok Roger Federer várhat rá, ha a svájci szupersztár még szombaton legyőzi a francia Richard Gasquet-t.
„MEGVAAAANNNN!!!!” - ujjongott Facebook-oldalán a boldog győztes. „Nincs mit mondani, minden ott volt a pályán. Tudtam, hogy kemény lesz, neki is nagyszerű hete volt itt, ezért nagyon figyeltem az elejétől. A szervákat jól éreztem, és ez sokat segített, összességében végig tudtam kontrollálni a meccset” - írta bejegyzésében, hozzátéve: „Gyerünk tovább, mert még nincs vége!”
Harmadik győzelmével Fucsovics várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán, és átszámítva már 48,6 millió forint keresetnél tart Melbourne-ben. Egyben beállította a 2016-ban, 72 évesen elhunyt Baranyi Szabolcs magyar rekordját, aki 1973-ban volt nyolcaddöntős az Australian Openen.
Eredmény:

3. forduló (a 16 közé jutásért):

Fucsovics Márton-Nicolas Kicker (argentin) 6:3, 6:3, 6:2

Bizony, Márton, még nincs vége! Gyerünk, hajrá!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook