2019. január 16. - Gusztáv

Fuss, Liu, fuss!

2016. június 22. Szerző: Szele Tamás
Tetszenek ismerni Liu Zhongjie nevét? Nem? Jól meg kell jegyezni, mert komoly összegbe lefogadhatjuk, hogy egy világ fogja rövidesen megtanulni. Ez a pekingi sportember fogta magát, és a múlt hét végén a 6-os körgyűrű mentén egyszerűen körbefutotta a kínai fővárost. Folyamatosan, megállás nélkül.

Mintegy negyvenöt órát futott, ebből összesen hármat pihent, de nem ám úgy, hogy megállt: csak lassított. Összesen 222,48 kilométert tett meg így, majdnem két nap alatt, ami laza öt maratonnak felel meg. A maratoni táv ugyanis 42 195 méter, bár eredetileg csak 36 kilométer volt, ennyire fekszik Athén Marathontól, azonban az 1908-as londoni olimpián meghosszabbították, hogy a White-City stadionból a windsori kastélyig érjen, így lett 42 kilométer, aztán még hozzátettek 195 métert, mert Alexandra királyné reklamálta, hogy a futók nem a királyi díszpáholy elé érkeznek. 

 

 

No, de Liunak mindegy lett volna, akármennyit is hosszabbítják, öt maratont futott le egyhuzamban, és nincs semmi különösebb baja. Igaz, volt egy szintén kínai elődje, aki ugyanezt a hatos körgyűrűt korábban egy órával rövidebb idő alatt futotta le, de Liu azt mondta, nem akart rekordot dönteni. Sőt: nem is jegyzett sportoló. Ő csak szeret futni, és, amint mondta, „megvolt a maga oka a futásra”. Hogy ez mi lehet, az titok, de valószínűleg valamilyen magánéleti ügyről lehet szó, mert indulás előtt a következő jelszót osztotta meg a WeChat közösségi oldalon:

„Tedd, amit szeretsz és megtalálod, akit szeretsz.”

Sok sikert, Liu mester, sok sikert és boldogságot – de a legaranyosabb mégis az volt, amikor megkérdezték tőle, mióta fut?

„Kisgyerekkorom óta. Vidéki srác vagyok, és mindig nagyon komoly távolságokat kellett megtennem ahhoz, hogy eljussak az iskolába.”

Ami azt mutatja, hogy a kínai ember még a tömegközlekedés hiányából is képes erényt kovácsolni. 

Jegyezzük meg a kínai Forrest Gump nevét, jegyezzük meg, mert még biztosan hallunk felőle: Liu Zhongjie.

Fuss, Liu, fuss!

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook