2019. január 18. - Piroska

A futball klubok büszkeségei

2017. december 20. Szerző: Rózsa Misi
Annak idején egy labdarúgónak a legnagyobb álma az volt, hogy hazája nemzeti mezében a világ legmagasabb trónjára juthasson el. Ma már sajnos ez nagyon sokat változott, ma már sokkal inkább lázba tud hozni egy játékost a BL győzelem, mint a válogatottban elért siker.

 

Természetesen ennek a pénz az oka, még akkor is, ha lehetnek játékosok, akik ha szembesítenék ezzel őket, lelkesen letagadnák. És tény az is, hogy a játékosok értékét, leginkább a klubjukban elért sikereik emelik, vagy viszik lejjebb. Ennek ellenére a kluboknak közben nem jön rosszul, ha a játékosuk az adott ország válogatottjában jól szerepel, kiugró eredményeket ér el, hiszen ez is, ha más módon, de felviszi az adott játékos értékét, amit ha továbbadja a klubja, akkor logikusan jobb árért teheti meg.

Igaz a klub egyik szeme a játékosa szereplésénél örömmel csillog, de ha kiemelkedő játékosról van szó, aki fontos szereplője a klubnak, akkor a másik szeme kétségbeesetten retteg a klubnak, hogy nehogy lesérüljön már az adott játékos, amikor elmegy a válogatottba. Ez okozza, hogy a klubok soha nincsenek egyszerű helyzetben, ha a játékosaik országának szakszövetsége a válogatottba kikéri tőlük az adott játékost. Engedni vagy nem engedni? Nehéz dilemma sokszor. És nem csak a klubnak, de a játékosnak is, hiszen egy válogatottban történő sérüléssel igen jelentős összegeket veszíthetnek.

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja, rendszeresen vizsgálja azt is, hogy a klubok sztárjai milyen arányban vesznek részt hazájuk nemzeti válogatottjának küzdelmeiben.

2017-ben a legtöbb válogatott játékost a világnak a Juventus adta, mert a keretének 22 játékosa szerepelt hazája válogatottjában. A MU se nagyon maradt el mögöttük, hiszen tőlük a keretből 21 játékos szerepelt a válogatottakban. A Barcelona és a Liverpool, 20-20 játékossal a harmadik helyen osztozna. De a szakemberek nem csak azt vizsgálták és nem csak az alapján alakították ki a sorrendet a csapatok között, hogy hány játékost adtak a válogatottaknak, hanem azt is értékelték, pontozták, hogy az adott játékosok hány mérkőzésen léptek pályára és amikor pályára léptek, akkor mennyi időt töltöttek el ott.

És itt már hatalmasat fordult a sorrend, mert megosztott harmadik helyéről a Barcelona azonnal az elsőre tudott ugrani, mert az ő játékosai töltötték a legtöbb időt a pályán a válogatottjaik színeiben. Második helyét őrzi itt is a Manchester United, de a Juventus már lecsúszik az 5. helyre, míg a Liverpool a 8.-ra. Harmadik helyre jön viszont fel a Tottenham csapata és csak kevéssel marad le tőle a Bayern München, aki a negyedik helyet szerezte meg ebben a felmérésben.

Érdekesség, hogy a Real Madrid, ami jelenleg a világ legjobb csapata, csak a 7. helyen áll, és a sztárokkal telepakolt PSG-nek a 11. hely jutott. Hogy az első 100-ba egyetlen magyar csapat sem tudott bekerülni, az azt hiszem a legkisebb mértékben sem nevezhető meglepetésnek. A legtöbb válogatott játékost az angol csapatok adják a nemzeti 11-eknek, második helyen állnak ebben a németek és harmadikok az olaszok.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook