2018. június 25. - Vilmos

A gátfutó becsülete

2017. július 23. Szerző: Szele Tamás
Hát megint törölgetni kell azt a fránya szemüveget, hölgyeim és uraim, megint homályosodik az az okuláré... nem könnyek ezek, egy férfi nem sír, vagy ha mégis azok, hát a büszkeség könnyei. Ritkaság, hogy egy gátfutó tizenkettedikként érjen célba, mégis ő legyen a verseny győztese, Pavuk Tirával mégis ez történt. Le előtte a kalapokkal, fair play-díjat neki!

 

👏Absolutely incredible scenes. Unbelievable sportsmanship👏 Hungary's Tira Pavuk checks on fallen teammate in 3,000m steeplechase final

European Athletics (@europeanathletics) által megosztott bejegyzés,


Mi történt? A grossetói U20-as Európa-bajnokság harmadik napján három fináléban szerepelt magyar atléta. A 3000 méteres akadályfutás döntőjében az európai ranglistát vezető Tóth Lili Anna, illetve a selejtezőben egyéni csúcsot futó Pavuk Tíra is rajthoz állt. Mint a Nemzeti Sport írja:

„Magabiztos, esélyeshez méltó versenyzéssel kezdett Tóth, és rögtön az élre állt. A harmadik körben azonban olyan történt, amire vélhetően senki sem számított: a dombóváriak versenyzője óriásit esett, a szorosan mögötte jövők pedig nehezen, vagy egyáltalán nem tudták kikerülni. Honfitársa, Pavuk Tíra azonban megállt, próbálta felsegíteni, a sérülés azonban ennél komolyabb volt, Tóth Lili Anna nem tudta folytatni a küzdelmet. A versennyel hosszú másodpercekig nem foglalkozó Pavuk viszont továbbment, a közönség pedig biztatta, minden körben vastapsot kapott a lelátóról, talán ennek is köszönhetően tudott a végén előzni, tizenkettedikként ért be.

Bevallom, én nem láttam Lili esését – kezdte értékelését honlapunknak Pavuk Tíra. – Természetesen próbáltam biztatni, hogy jöjjön tovább, de nagyon nagyot esett, nem tudta folytatni. Mikor kérdeztem, hogy van, azt mondta, szédül, látszott, hogy sokkos állapotban van. Szerencsére hívtak a kórházból az előbb, így tudom, hogy nem tört el semmije. Fantasztikus érzés volt amit a közönségtől kaptam, először azt hittem, más versenyszám miatt tapsolnak. A célom az volt, hogy döntőbe kerüljek, ez egyéni csúccsal sikerült, így elégedett vagyok.”

Hát kérem, ez a mi lányunk, ilyenek a mi gátfutóink. Ép testben ép lélek – nem ragadta el a verseny láza, nem gázolt át a sérült sporttárson, inkább lemondott az esélyeiről is, de tudta: most minden éremnél többet jelent, ha segít. Ez a sport valódi szelleme, a nemes versengésé, ami nem csak verseny – de nemes is.

Érmet kell neki adni, színarany fair play-díjat, de arany ő maga is, le merném fogadni, aki ilyent tesz, nem csak a sportban, de a mindennapi életben is kiváló jellem.

Arany ember.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook