2022. augusztus 14. - Marcell

Golf a Góbiban

2017. szeptember 16. Szerző: Szele Tamás
Tetszik tudni, mi a Góbi? Azt mondják, egy nagy sivatag? Azt maguk csak hiszik, kérem. A Góbi egy hatalmas golfpálya. Erről az őslakos mongolok ugyan mostanáig nem tudtak, de Adam Rolston és Ron Rutford felnyitották a szemüket: a páros ugyanis jótékony céllal átgolfozza magát a Góbi-sivatagon.

 

Ha azt veszem, tulajdonképpen golfpályának ideális: nincsenek hegyek-völgyek, tavak meg folyók pláne nincsenek, teljes tévedésben élt idáig mindenki, aki eddig sivatagnak használta. Ott, kérem, mindig is sportolni kellett volna, és ez esetben elmarad néhány rossz emlékű harci cselekmény is, például a tatárjárás.No, de majd ezután. Akárki meglássa, lesz még világbajnok a mongol csapat: hogyne lenne, náluk van a bolygó legtökéletesebb edzőterepe.

Persze egyelőre még vannak bizonyos nehézségek, Rolston úgy látja: „A mongolok imádják a golfot, csak még nem tudnak róla”, ezen véleményét pedig arra alapozza,hogy ahol csak feltűntek, mindenhol egyértelműen sikert arattak. Hát hogyne. Megjelenik a láthatáron két európai, az egyik egy százkilós kocsit húz, a másik kezében ütő, letesz egy kis fehét labdát, beüti az égbe, és arra mennek tovább, amerrea labda repül. Kétségtelen, hogy a nádam, a mongol nemzeti olimpia világában, mely birkózásból, íjászatból és lovaglásból áll, ez a sport némi feltűnést kelt. Azonban őszinte jóindulattal viseltetnek iránta:a történelmi igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Ulánbátorban létezik egyetlen nemzeti golfklub is, a Bogdo-hegyi, de az elmondható, hogy a város határától harminc kilométerre már senki nem is hallott ilyesmiről.

A két európainak nem csak a klímával kell megküzdenie, hanem a magukkal cipelt súllyal is: a körülbelül száz kilós kézikocsijuk terhéből mintegy harmincat a magukkal cipelt négyszáz golflabda tesz ki, mely valóságos kolonc a nyakukon. A maradék súly nagy része növényi eredetű élelem: Rutland ugyanis vegán, és Mongólia nem a fejlett mezőgazdaságáról híres. Sőt. A sivatagban semmi sem terem meg, az ott élő népek húst esznek hússal az idők kezdete óta. Nem kicsit csodálkozhatnak a böjtölő sportemberen...

A páros azonban rendíthetetlenül halad, nyolcvankét napja, húszezer ütés és 1850 kilométer áll mögöttük. Rövidesen célhoz is érnek és a sporttörténet újabb rekorddal gazdagodik.

Távolsági rekorddal.

Golfban.

Gratulálunk, de nem tehetünk róla, Romhányi József halhatatlan sorai jutnak eszünkbe a Mézga család kalandjaiból:

„Frissek vagyunk, fiatalok

Bejárjuk a sivatagot...”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook