2019. február 16. - Julianna, Lilla

Golyózás az olimpián

2018. április 19. Szerző: Szele Tamás
Kérem, a Világegyetem egy igen nagy hely és meglepően sok minden előfordul benne. Ezek a dolgok többnyire meghökkentőek és/vagy zavarba ejtők, egyszóval nehéz hozzájuk szokni, az átlagember olyan hetven évig adaptálódik, aztán feladja. Rengeteg meglepő dolgot el tudunk fogadni, de az még az én edzett szervezetemnek is sok, hogy a pétanque olimpiai sportág lesz.

 

Persze, nem most, Tokióban, hanem majd Párizsban. Most, Japánban az alapprogram a gördeszkázással, a szörf (nem a vitorlás, hanem csak a deszkás változata), a sportmászással, a karatéval és a baseballal/softballal bővül. Tokióhoz képest kevesebb új sportággal bővítenék a programot a 2024-es párizsi olimpia szervezői, Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke kettő, három, talán négy sportágról beszélt az AFP hírügynökségnek.

„Világos, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt szeretné, hogy a párizsi esemény kisebb legyen, mint tokiói a versenyzők és a sportágak számát tekintve egyaránt” – mondta Estanguet, aki szerint a tokiói újoncok közül egynek sem garantált, hogy marad 2024-re is a sportágak között. Ráadásul dönteni is ráérnek még, a NOB ugyanis 2020 decemberére várja majd a sportágak megnevezését, így a tokiói tapasztalatok alapján látják majd, mit érdemes megtartani. A lehetséges jelöltek között nevezte meg a Franciaországban nagy népszerűségnek örvendő pétanque-ot. (forrás: Index)

A szörfért kár volna. Épp most érkezett a hír, hogy Ausztráliában, közelebbről a Margaret folyón elmarad a nemzetközi profi szörfverseny, éspedig a cápatámadások miatt. Első a biztonság, amint azt Sophie Goldschmidt a Nemzetközi Szörf Liga vezetése nevében kijelentette. Márpedig Párizsban nincs tenger, a cápák nem úsznak fel a Szajnán, tehát viszonylag biztonságosak lehetnének a szörfversenyek a Diadalív árnyékában – vagy bocsánat, az a Champs Élysées, nem a Szajna. Sebaj, ötletes nép a francia, nagyon is, megoldják, hogy hullám is legyen a Szajnán.

De a pétanque megrázott kicsit. Hát, először is nehezen tudnám besorolni, mert sem nem versenysport, sem nem látványsport, és egy játszma izgalmai semmihez sem hasonlíthatóak: leginkább csendélethez mérhető nyugalom honol a pályán. De lássuk, mi ez.

A pétanque golyó fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 80 milliméter. A kivétel az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi”, amelynek anyaga fa, vagy műanyagból készül, átmérője 30 milliméter. A fémgolyókon a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák, azonosító kód és márkanév található bevésve. A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz.

Hát, legyen olimpiai sportág, ha már a franciák szeretnék, tartozik is ennyivel a világ a házigazdáknak, csak én attól tartok, hogy nézők tucatjait kell majd kórházba szállítani a lelátókról az izgalmak miatt, el fogja őket ragadni a pergő játék lendülete...

Lebilincselő egy sportág, annyi szent. Olyan mozgalmas.

Előre szólok, hogy ha nekem kell majd közvetíteni a versenyeket, egy termosz kávé nélkül neki sem kezdek.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook