2018. október 20. - Vendel

Gróf Széchenyi István Emlékverseny eredményei

2017. október 17. Szerző: Rózsa Misi
Négy nemzet küzdelmét hozta az idei Gróf Széchenyi István Emlékverseny. A magyarokon túl, a szlovákok, románok és a horvátok érkeztek hozzánk a legjobbjaikkal. Ez a rendezvény avatta fel a Madárfészek Ökölvívó Akadémia teljesen megújult küzdőterét. Profi gálákat is megszégyenítő kiváló körítés kísérte az egész rendezvényt, amit kifejezetten nagy érdeklődés követett végig. Öröm volt látni, hogy végre megint szinte teltház érdeklődik a magyar amatőr ökölvívás iránt. Igaz, ehhez szükség volt az első osztályú szervezésre is.

 

A hazai magyar ökölvívó sportág legjelentősebb eseménye természetesen a decemberben megrendezett felnőtt magyar Országos Bajnokság lesz. A versenyzők erre készülnek gőzerővel és minden egyesület arra készül, hogy arra a versenyre időzítsék a versenyzők számára, hogy elérjék legjobb formájukat. A Gróf Széchenyi István Emlékverseny igazából az erre való ráhangolódás egyik fontos eszköze volt, illetve a másik pozitív vonzata a sportdiplomácia erősítése. Nagyon hasznos mindenkinek, hogy a Szakszövetség igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát a térség országainak szakszövetségivel, hogy minél többet találkozzanak egymással az eltérő nemzetek versenyzői, ezzel mindenki növelhesse a nemzetközi rutinját. Na persze nem utolsósorban az is fontos célja volt ennek a versenynek, hogy itthon a szurkolók között népszerűsítsék az ökölvívás sportágát és újra tömegeket csaljanak ki rendezvényeikre a lelátókra. Ez a mostani rendezvény, mindhárom kiemelt céljának maximális szinten szinte megfelelt.

A döntők egy részét az M4 televízió felvételről közvetítette, az FS Médiának köszönhetően, mindkét nap az összes versenyt online a nézők otthonról is követni tudták és információink szerint, az online felületen is nagyon magas volt a nézői szám, az érdeklődés.

A döntő első mérkőzését 52 kg-ban Virbán Martin vívta meg Szaka István ellen. A két fiú nem sokat méregette egymást, az első perctől kezdve parázs mérkőzést vívva egymásnak estek. Virbán többet támadott valamivel, de Szaka rendkívül szép és egyedi stílusban védekezett ellene. Pörgős, gyors ütésváltásokra épült fel az összes menet közöttük. A bírók az összecsapás végén, Virbán Martint találták megosztott pontozás alapján jobbnak, így ő lett a súlycsoport bajnoka.

A másik 52 kg-ban kiírt mérkőzést, ami a román Alexandru Ionita és a horvát Petrot Igor között zajlott volna le, mérkőzés nélkül megnyerte a román versenyző, mert ellenfele nem állt ki ellene.

56 kg-ban Csóka Nándi szlovák ellenfél ellen lépett a döntőbe, Viliam Tankó volt az ellenfele. A két fiú harcosként lépett szorítóba és kiélezett nagy csatát vívtak egymás ellen, hol ez, hol az került kicsit a másik fölé. Nándi többet irányította a találkozót, ezért megérdemelt volt,hogy megosztott pontozással itt ő nyerhetett.

60 kg-ban a szlovák Michal Takács, a román Andrei Udubasa ellen lépett a kötelek közé. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy a szlovák fiú technikailag is képzettebb ellenfelénél és lényegesen nagyobb ütőerővel is bír. Nem is lehetett ennek a küzdelemnek más az eredménye, mint pontozással, szlovák siker.

69 kg-ban a román Alberto Calota ellenfele a szlovák Hyll Martin lett volna, de mivel a román fiú nem állt ki a küzdelemre, ezért a mérkőzést, meccs nélkül a szlovák nyerte.

75 kg-ban a magyar Onoriode Isaac Oroyovwe látványosan nagyot bokszolt a szlovák Csemez Andrej ellen. A magyar fiú jelentős fölényt harcolt ki magának az első pillanattól kezdve és ezt az előnyt, magabiztosan tartani is tudta. Egyhangú pontozással ő lett a torna bajnoka.

64 kg-ban a rutintalan Serbán Henriknek, a rutinos Kovács Richárd ellen kellett volna bizonyítania. Bátran küzdött ugyan a kezdő srác, nem is volt túl nagy tempója kettejük küzdelmének, Kovács módszeresen őrölte fel Serbán ellenállását és végig ő dominálta a találkozójukat. Serbánnak maradt a tisztes helytállás, Kovács viszont egyhangú pontozással megnyerte a mérkőzést.

75 kg-ban Árpád Viktor a román Marius Dumitru ellen bokszolt. Igen kellemetlen ellenfél volt a román versenyző. Nehéz volt ellene küzdeni, nagyon szoros lett ettől kettejükpárharca, de szerencsére Viktor jobban uralta az idegeit, és ha megosztott pontozással is, de nyerni tudott.

81 kg-ban a szlovák Strnisko Matús küzdött meg a román Juratoni Bogdan ellen. A szlovák fiú több pontos ütést vitt be, ő volt a kezdeményezőbb is, ő mozgott látványosan jobban, így senkit nem lepett meg, hogy a végén a bíró az ő kezét emelte a magasba.

69 kg-ban, talán a torna legjobb mérkőzését bokszolt Kozák László a fiatal kezdő Képíró Ádám ellen. Hatalmas iramban estek egymásnak a versenyzők, Kozák nagyon ügyesen és látványosan játszott a távolságokkal, nagyon pontosakat tudott ütni, nagyon szép tiszta találatai voltak. Az ellenfél nem ijedt meg tőle, mindent megpróbált megtenni a siker érdekében, de jelenleg az egyik legjobb felnőtt magyar ökölvívóval szemben nem sok esélye volt. Ha Kozák fizikálisan is tud még tovább erősödni, akkor nemzetközi szinten is megállíthatatlan lesz. Itt egyhangú pontozással ő nyert.

81 kg-ban Tallósi Péter a horvát Cvetkovic Leo ellen szállt ringbe. Talán a torna egyik legunalmasabbnak mondható mérkőzését bokszolták le a fiúk egymás ellen. keveset ütöttek, kevés volt a tiszta találat, közel azonos szinten bokszoltak, a magyar versenyző azzal tudott nyerni itt, hogy ő kezdeményezett többet. Így a megosztott pontozásos sikere alapvetően rendben volt.

91 kg-ban történt meg a legvitathatóbb küzdelem. Hámori Ádám itt a román Aradoaie Andrei Paul ellen lépett a kötelek közé. A román fiú több EB-t megjárt már más-más korosztályokban és több EB-n sikerült a legnagyobb sikert elérnie. Hazájának is többszörös bajnoka. Igaz egy súllyal lejjebb bokszolt eddig, ez a nehezebb súly még új neki. Ennek ellenére harcosan lépett fel a magyar fiú ellen és egy igen egál közeli mérkőzést bokszoltak egymással. Miközben be kell ismernünk, hogy sajnos a román többször meg tudta fogni Hámorit. A végén sikerült padlóra is küldenie, ezért sokan nem igazán értették, hogy miként hozhatták ki a bírók győztesnek Hámori Ádámot. Ez nem feltétlen biztos, hogy megérdemelt győzelem volt.

91+ kg-ban Verki Károly ellenfele a döntőben a horvát Lovren Branimir volt. Berki ugyan nagyon nagyot küzdött a szíve az vitte volna előre, amiért minden elismerést megérdemel, de sajnos a horvát vitathatatlanul jobb volt és megérdemelten nyert pontozással a végén.

A magyarok szereplése szempontjából sikeresnek mondható torna van mögöttünk. És a madárfészek Ökölvívó Akadémia is megérdemelten magas színvonalú rendezvénnyel lett a megújulás után felavatva, és bizonyította a létesítmény, hogy nagyon is alkalmas kiemelkedő rendezvények megtartására. Nem lennénk meglepve a kiváló szervezést megtapasztalva azon, ha a MÖSZ megadná arra is a küzdőtérnek és a hibátlanul teljesítő szervezői és kommunikációs csapatnak, hogy itt kerüljön majd megrendezésre decemberben a Felnőtt Országos bajnokság. Kellemes hétvége volt, elismerés érte mindenkinek, akinek szerepe volt benne.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook