2019. február 20. - Aladár, Álmos

Gyalog-galopp

2017. május 3. Szerző: Szele Tamás
Kérem, vannak helyzetek, mikor megáll az ész és helyben toporog. Olyan videofelvétel került a birtokunkba, ami alapjaiban rendezi át világképünket: kiderült ugyanis, hogy a Gyalog-galopp című film nem vígjáték, hanem dokumentumértékű alkotás. Most már kezdem magam is azt hinni, hogy Artúr gyalog galoppozta be Britanniát.

 

Kiderült ugyanis, hogy Finnországban hivatalosan is elismerték sportnak a ló nélküli díjlovaglást. Több tízezren űzik, főleg ifjú hölgyek. De hogy lehet ló nélkül lovagolni? Vesszőparipán, kérem, íme, itt látható, nem csalás, nem ámítás.

Mivel Väinemöinen és Lemminkeinen nyelvét csak alig-alig ismerem, a Google fordítóhoz kellett folyamodnom, aminek segítségével sikerült kideríteni, hogy ez valami iskolai bajnokság, nem komoly sportesemény, és mintha jótékony célra bolondoznának a jó finnek – mondjuk az mindjárt más. De azért pihent lehet az elméjük, bár abban az országban, ahol a Mikulást Joulupukkinak hívják, kantelén játsszák a csodaszampót, lekvárral eszik a halat és képesek kiejteni a Loitumától a Ievan polkka szövegét, tényleg nem szabad meglepődni semmin. Van ott bajnokság még favágásból is, miért pont vesszőparipából ne lenne?

Hát, tudnak ezek a mi északi rokonaink, annyi biztos... de hogy került hozzájuk Artúr király? És miképpen terem meg Suomi zord vidékén a tök? Mert, mint a klasszikus írja:
„- Beporoszkáltuk széles-e hazát, oly lovagokat keresvén, kik velem jönnének kameloti udvaromba. Beszélnem kell uraddal!
- Lovon poroszkáltatok?
- Igen.
- Tökötök van. Nem lovatok.
- Micsodánk?
- A szolgád két, fél-tökkel produkálja a lódobogást.
- Na és?! Akkor is beporoszkáltuk e hon minden zegét-zugát.
- Honnan van tökötök? Hol szereztétek?
- Hát találtuk.
- Itt nálunk tököt? Annak sok napsütés kell meg meleg. Nálunk meg zord az időjárás.
- A fecske is elszállhat melegebb vidékre, akár a gólya, délre a tél elől, de mégis csak itt honosak.”

No, de mi sem maradhatunk el az atyafiságtól. Ha ők kitalálták a vesszőparipás díjlovaglást, minket sem a gólya költött.

Mi meg legyünk a lovagok, akik azt mondják: „Ní”!

És azonnal hozzon valaki egy rekettyést.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook