2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Gyászol a Leicester

2018. október 28. Szerző: Szele Tamás
Tragikus baleset tartja lázban az angol foci kedvelőit. Jóllehet egyelőre afelől nincs biztos tudomásunk, kik hunytak el a tegnap esti helikopter-balesetben, az sajnos kétségtelennek tűnik, hogy a Leicester City tulajdonosa, Vichai Srivaddhanaprabha és két másik, nem azonosított, de a klub vezetéséhez valószínűleg közel álló személy életét vesztette.

 

A baleset a klub stadionjának közvetlen közelében történt, tegnap, helyi idő szerint este fél kilenc körül. Vichai Srivaddhanaprabha szokásához híven a mérkőzés után a kezdőkörben szállt be az indulásra kész AugustaWestland AW 169-es helikopterbe. A jármű a légiközlekedési ipar egyik csúcsterméke, alig három éve forgalmazzák, megbízhatóságáról elég annyit mondanunk, hogy kiemelt fontosságú személyek szállításán kívül az argentin és a norvég határőrség alkalmazza felderítési célokra. A gép – a BBC vasárnap délelőtti hírei szerint – a pilótával, a klub tulajdonosával és két másik személlyel a fedélzetén a levegőbe emelkedett, ám alacsony magasságban leállt a farokstabilizátor rotorja és saját tengelye körül kezdett forogni. Ryan Brown, egy helyszínen tartózkodó szabadúszó fotós arról számolt be, hogy röviddel ezután a gép irányíthatatlanná vált, leállt a főhajtómű is (jobban mondva mindkét főhajtómű), majd a jármű a stadion parkolójába csapódott. Az első pillanatokban még nem érték el a lángok az üzemanyagtartályt, így két, a helyszínen tartózkodó rendőr azonnal megpróbálkozott a mentéssel, de röviddel ezután hatalmas robbanás hallatszott és óriási tűzgömb emelkedett a levegőbe a helyszín fölött: még a rendőrök egyikének sorsáról sem tudni semmi biztosat. Másikuk égési sérülésekkel ugyan, de megmenekült.

A Sky News információi szerint a gép általában húsz vendéget szokott mérkőzések után hazaszállítani (ami némi felelőtlenségre utal, hiszen csak tíz személyes), ám ezen az estén csak hárman vagy négyen lehettek a fedélzeten: a család megerősítette, hogy Vichai Srivaddhanaprabha közöttük volt, ám fia, Aiyawatt Srivaddhanaprabha, a klub alelnöke és John Rudkin, sportigazgató a korábbi értesülésektől eltérően nem tartott vele.

Srivaddhanaprabha 2010-ben vásárolta meg a csapatot és azon kevés külföldi klubtulajdonosok közé tartozik, akiket elfogadtak a szurkolók. Ez nem utolsósorban annak is köszönhető, hogy nemcsak stabilizálta a körülményeket, hanem 2016-ban óriási bravúrral a Premier League-et is megnyerte a csapat.

A klub még nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, csupán annyit nyilatkoztak, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a hivatalos szervek munkáját - újabb közlemény kiadását ígérték, amint több információjuk lesz.

A baleset körülményei mindenképpen arra utalnak, hogy alapos vizsgálatra lesz szükség annak eldöntéséhez, mi is történt valójában: a különösen megbízható helikopter még a hátsó stabilizátor leállása után is megmenthető lett volna egy gyors landolással, ha még a stadion fölött lett volna: a főrotor leállása viszont olyan általános hibára utal, amely nem tudható be egy vagy két szerencsétlen körülmény összejátszásának.

Lapunk folyamatosan követi a fejleményeket és minden új információról azonnal beszámounk.

Addig is szeretnénk részvétünket nyilvánítani az áldozatok családjának, valamint a Leicester City csapatának és szurkolóinak.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook