2019. június 16. - Jusztin

Gyászol a lóverseny sport

2017. november 23. Szerző: Rózsa Misi
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Fábián Zsolt idomár és hajtó, a magyar lóversenysport meghatározó szereplője. Még csak 61 éves volt.

 

1966-ban kezdett el ismerkedni a lóverseny világával, azonnal eldöntötte, hogy az ügetősportágat választja magának, szerelem volt ez közöttük első látásra. 1967-ben kapott segédhajtói engedélyt. A szintén legendának számító Fischer István vette a szárnyai alá, az ő istállójában kezdte meg karrierjét és a régi mester tanításának nyoma mindig érezhető maradt rajta.

A 70-es évek elején a szabadságot választotta és az Egyesült Államokba költözött. Itt is a lóversenyzésből élt és itt is beírta nevét a sportág történetébe, szép győzelmeket elérve. Egyre előrébb juthatott a kinti ranglistán is, de a szíve hazahúzta és amint megtörtént a rendszerváltás, mindent hátrahagyva hazajött, hogy itt az imádott Kerepesi úti pályán, magyar közönség előtt bizonyíthassa tehetségét. Már 1992-ben meg is lett az első igazán nagyon-nagy siker, amikor az esélytelennek gondolt Sugár kocsijában meg tudta nyerni a Magyar Ügetőderbyt.

Egyéni, semmihez és senkihez nem hasonlítható stílusban hajtott mindig. A Fischer iskola alapjait ötvözte az észak-amerikai hajtás stílusával és ehhez tette hozzá a magyar viszonyokhoz igazodó saját stílusát. Mindig kiemelten fontosnak tartotta a fiatal lovak folyamatos versenyeztetését és nagyon jó eredményeket tudott lovaiból, már azok fiatalabb korában kihozni. Négyszer is sikerült megnyernie a két évesek legfontosabb versenyét, a Szalay János Emlékversenyt. Hajtóként a pályafutása alatt 227 esetben fordulhatott vissza a verseny után győztesen, idomárként 334 győzelem köthető a nevéhez. 25 esetben sikerült Nagydíjakban sikert elérnie.

Egész élete a pályához, a lovakhoz a versenyhez kötődött. Rengeteg időt töltött el lovaival, akik szerették és meg is hálálták neki sikerekkel a törődést. Halála nagy veszteség a teljes magyar lósport és a lóversenyt szerető közönség számára.

2017. december 7-én 12 órakor lesz a búcsúztatása a Kincsem Parkban, a Panoráma étterembe, ahova minden barátját, tisztelőjét elvárják.

Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook