2019. február 19. - Zsuzsanna

Gyászol a lóverseny sport

2017. november 23. Szerző: Rózsa Misi
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Fábián Zsolt idomár és hajtó, a magyar lóversenysport meghatározó szereplője. Még csak 61 éves volt.

 

1966-ban kezdett el ismerkedni a lóverseny világával, azonnal eldöntötte, hogy az ügetősportágat választja magának, szerelem volt ez közöttük első látásra. 1967-ben kapott segédhajtói engedélyt. A szintén legendának számító Fischer István vette a szárnyai alá, az ő istállójában kezdte meg karrierjét és a régi mester tanításának nyoma mindig érezhető maradt rajta.

A 70-es évek elején a szabadságot választotta és az Egyesült Államokba költözött. Itt is a lóversenyzésből élt és itt is beírta nevét a sportág történetébe, szép győzelmeket elérve. Egyre előrébb juthatott a kinti ranglistán is, de a szíve hazahúzta és amint megtörtént a rendszerváltás, mindent hátrahagyva hazajött, hogy itt az imádott Kerepesi úti pályán, magyar közönség előtt bizonyíthassa tehetségét. Már 1992-ben meg is lett az első igazán nagyon-nagy siker, amikor az esélytelennek gondolt Sugár kocsijában meg tudta nyerni a Magyar Ügetőderbyt.

Egyéni, semmihez és senkihez nem hasonlítható stílusban hajtott mindig. A Fischer iskola alapjait ötvözte az észak-amerikai hajtás stílusával és ehhez tette hozzá a magyar viszonyokhoz igazodó saját stílusát. Mindig kiemelten fontosnak tartotta a fiatal lovak folyamatos versenyeztetését és nagyon jó eredményeket tudott lovaiból, már azok fiatalabb korában kihozni. Négyszer is sikerült megnyernie a két évesek legfontosabb versenyét, a Szalay János Emlékversenyt. Hajtóként a pályafutása alatt 227 esetben fordulhatott vissza a verseny után győztesen, idomárként 334 győzelem köthető a nevéhez. 25 esetben sikerült Nagydíjakban sikert elérnie.

Egész élete a pályához, a lovakhoz a versenyhez kötődött. Rengeteg időt töltött el lovaival, akik szerették és meg is hálálták neki sikerekkel a törődést. Halála nagy veszteség a teljes magyar lósport és a lóversenyt szerető közönség számára.

2017. december 7-én 12 órakor lesz a búcsúztatása a Kincsem Parkban, a Panoráma étterembe, ahova minden barátját, tisztelőjét elvárják.

Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook