2018. október 20. - Vendel

Gyedmaroz és a virgács

2017. november 19. Szerző: Szele Tamás
Ugye, a Gyedmaroz a speciálisan orosz Mikulás, akit nagyon várnak a jó kis pionírok, mert hoz nekik mindenféle szép ajándékot, kivéve, ha rosszak voltak. Ugyanis akkor virgácsot hoz, ebből a szempontból az orosz Mikulás teljesen olyan, mint a többi. Hát most a téli sportokat űző kis pionírok kicsit reszketve várják a Gyedmarozt...

 

Az ugyanis a helyzet, hogy következő, lausanne-i végrehajtó bizottsági ülésének első napján, december 5-én határoz majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról, hogy orosz sportolók indulhatnak-e a phjongcshangi téli olimpián. A NOB pénteken jelentette be a döntés időpontját, egyúttal közölte, hogy Thomas Bach elnök aznap 19.30-kor sajtótájékoztatót tart. Ennek fő tárgya az lesz, hogy részt vehet-e egyáltalán az orosz csapat a téli olimpiai játékokon.

Van arra esély, hogy kizárják őket?

Sajnos van.

Az olimpiai testület két vizsgálóbizottságot is felállított korábban,és ezek jelentéseit várja. Az egyik - amelyet Denis Oswald vezet - csaknem harminc olyan orosz sportolót ellenőrzött, akinek a pozitív mintáját - a vád szerint - tisztára cserélték ki a moszkvai doppingellenőrző laborban. A másik azon orosz szervek működését tekintette át, amelyekről azt feltételezik, hogy részesei voltak a központilag irányított doppingrendszernek. Az Oswald-féle bizottság tevékenysége nyomán a közelmúltban hat sífutót örökre eltiltottak az olimpiai részvételtől.

Az oroszok és a nemzetközi szervezetek, elsősorban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közötti viszony a napokban a korábbinál is feszültebbé vált. A WADA ugyanis csütörtökön jelentette be, hogy meglátása szerint az oroszországi doppingellenes intézkedések továbbra sem megfelelőek, így változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári, phjongcshangi téli olimpián. Egyúttal közölte, a RUSADA továbbra is a "nem megfelelő" státuszban marad.

Minderre a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy a WADA közlése "sportszerűtlen", és nem értenek egyet vele. Hozzátette: változatlanul visszautasítanak minden olyan vádat, amely szerint államilag támogatott doppingolás folyik az országban.

Hogy aztán ebből miért kell politikát csinálni, az nem teljesen világos, a Kreml szóvivőjének elvben nem sok köze van a dologhoz, ez kizárólag sportügy kéne legyen. A doppingügyekre lenne egy korszakalkotó javaslatom, éspedig az, hogy egy merész húzással abba kéne hagyni a tiltott szerek használatát, ezáltal nagy zavarba hoznák a WADA-t, és a jövőbeli összes játékokon részt vehetnének az orosz sportolók – de gondolom, ezt nem fogják megfogadni, mert túl egyszerű volna.

Hát, most majd meglátjuk, mit hoz a Gyedmaróz: csokit vagy virgácsot?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook