2019. január 19. - Márió, Sára

A gyors téli mesterlövész aranya

2018. február 13. Szerző: Rózsa Misi
Az ember néha őszintén rá tud csodálkozni arra, hogy az emberek milyen furcsa versenyeket tudnak kitalálni, amiben összemérik egymással a képességeiket. És itt nem feltétlenül most az olyan abszolút abszurd versenyekre gondolok, mint mondjuk a feleségcipelő verseny vagy a mobiltelefonnal távolba dobás versenye, hanem sokkal hagyományosabb sportokra is igaz.

 

 

Mert milyen őrült dolog már az, hogy felnőtt emberek sílécet kötnek a lábukra és azzal elkezdnek veszett gyorsan szaladni lejtőn fel, majd lejtőn lecsúszni, néha sík terepen úgy mond pihenő módban szaladni, aztán váratlanul kétszer hasra vágják magukat és céltáblákra lövöldöznek, mint a vurstliban, két esetben pedig állva követik el ugyanezt. És a selejtezők alakítják ki, hogy ki hány másodperccel a másik után vetheti bele magát ebbe az őrületbe. És ezt a furcsa szokást szokás 12.5 kilométeres üldözéses sílövészetnek nevezni.

Ez a versenyszám, már jó ideje szerepel a Téli Olimpiák műsorában és természetesen ebből önálló egyéb versenyeket is szoktak rendezni. Ma a férfiak küzdöttek meg egymással.

A rajt a legkedvezőbb helyzetben a német Arnd Peiffert várta, hiszen ő indulhatott előröl, 8 másodperc előnnyel, mindenki mással szemben. A német nagyon sokáig igen lazán vezetett és legfőbb ellenfele szintén egy német és egy osztrák volt. De jött hátulról a franciák nagy ágyúja Martin Fourcade, aki egyrészt baromi gyorsan futott és lassan de biztosan közelített a vezető németre, de ami a döntő momentum volt,hogy a lövészetben is az első lőállásban még hibázott egyet, de utána a másik háromban tökéletes pontossággal sikerült eltalálnia az összes célt. Mire a negyedik lőálláshoz értek – ahol ő szintén nem hibázott- már 40 másodperc volt az előnye és ez akkora előny volt, hogy akár két lő hiba is belefért volna. Utána már csak száguldania kellett a célig hatalmas előnyét őrizve. Nagyon jó idővel sikerült a célba érnie elsőként, ami lehetett volna akár sokkal jobb is, de a végén átvett egy szurkolótól egy francia zászlót és az utolsó részét a távnak már úgy tette meg, hogy vidáman kocogva ünnepelte és ünnepeltette megérdemelten saját magát. A győzelme rendkívül sima volt.

Igazi küzdelem igazából a mögötte végzők között alakult ki. A cél előtt még pár méterrel a német Benedict Doll vezetett és úgy festett, hogy övé lesz az ezüstérem, de ekkor a svéd Sebastian Samuelsson hatalmasat hajrázva megelőzte és elorrozta előle ezt az érmet, így a németnek be kellett érnie a bronzérem megszerzésével.

A negyedik és ötödik hely sorsáról célfotó döntött és a két versenyző között egyetlen ezredmásodperc döntött a norvég Tarja Bö mellett, a német Simon Schempp kárára. Hatodiknak a svájci Benjamin Weger ért célba.

Martin Fourcade azzal, hogy megszerezte az aranyat, beérte honfitársát Jean-Claude Killyt, mert eddig csak neki sikerült három olimpiai érmet is begyűjtenie.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook