2018. október 20. - Vendel

Győzött az UTE az Újpest ellen

2017. december 14. Szerző: Rózsa Misi
Lehet a lila-fehéreket nagyon kedvelni vagy akár nagyon utálni. Ez így van minden olyan személlyel vagy szervezettel, amelyik jelentős szereplője a sportnak, a közéletnek.

 

Az Újpest patinás nagy múltú klub, amelyik számtalan dicsőséget szerzett már versenyzői eredménye által az országnak is. Az Újpest fogalom Magyarországon és a lila-fehérek mindig is büszkék voltak hagyományaikra. Így természetesen, ahogy ragaszkodnak lila-fehér színükhöz, úgy ragaszkodnak régi címerükhöz is, amit a labdarúgó egyesületet is működtető, Újpest 1885 Futball Kft. a szurkolók, az egyesület és a sportolók megkérdezése nélkül, egyik napról a másikra megváltoztatott. Legyünk őszinték. Az új címer, amit a klubra akartak erőltetni, az baromi ronda volt.

Az UTE természetesen a régi címer védelmének érdekében bírósághoz fordult, de első fokon, a címer megváltoztatását, nem látta a bíróság törvénysértőnek, azt elfogadta és megerősítette. Természetesen az UTE fellebbezést nyújtott be és megszületett a véglegesnek látszó döntés a címer ügyében, amiről az UTE közleményt adott ki, amit változatlan formában teszünk oldalunkon közzé:

„A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla háromtagú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és megállapította, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. megsértette az UTE jóhírnevét, amikor a felnőtt labdarúgó csapat címerét egyoldalúan megváltoztatta és 2017. július 3. napja óta az új címert használja tevékenysége során. Kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla az Újpest 1885 Futball Kft.-t, hogy a jogsértő címerhasználatot az ítélet kézhezvételétől számított 30 napon belül szüntesse meg, továbbá kötelezte, hogy a másodfokú ítélet rendelkező részét 30 napig folyamatosan jelenítse meg a www.ujpestfc.hu oldalon.

Az ítélet indoklása szerint helytálló volt az UTE azon álláspontja, hogy a nyilvánvaló cégjogi jogsérelmen kívül személyiségi jogi természetű jogsérelem is történt, amely más jellegű bírói jogvédelmet indokol, mint a cégjogi jogsérelem, így a kettő nem zárja ki egymást. Az elsőfokú bíróság álláspontjával szemben a Fővárosi Ítélőtábla osztotta az UTE azon álláspontját is, hogy egy jogi személy (különösen egy igen hosszú ideje működő, jelentős társadalmi elismertséggel rendelkező sportegyesület) rendelkezik arculattal és presztízzsel, így rendelkezik ezekhez kapcsolódó személyhez fűződő jogokkal is, mely jogok a jó hírnév védelme alá tartoznak, és amelyek megsértése esetén lehetőség van személyiségi jogi per keretén belül is igényérvényesítésre.

Az ítélet jogerős és végrehajtható, az ellen fellebbezésnek nincs helye, lehetőség van ugyanakkor rendkívüli jogorvoslati kérelmet, felülvizsgálati kérelmet előterjeszteni a Kúriához. Az Újpest 1885 Futball Kft. az ítélet kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a jogellenes címerhasználatot megszüntetni.

Tekintettel arra, hogy a cégjogi jogszabálysértés a fentiek szerint elkülönül a személyiségi jogi jogsértéstől, ezért az UTE által a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága előtt megindított törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatásának is helye van, az UTE a címerhez fűződő igényeket azon eljárás keretein belül is érvényesíti.

Hajrá Lilák!

Újpesti Torna Egylet”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook