2019. január 16. - Gusztáv

A győztes buzkashi

2018. április 23. Szerző: Szele Tamás
Kissé zavarban vagyok, meg kell vallanom, ugyanis ez a hír sporthír is, meg nem is az. Sporthír, ugyanis kétségtelenül sporttal kapcsolatos, ráadásul egy magyar első díjról szól, tehát még örömteli is, azonban – a díjat nem sportteljesítményért ítélték oda. Arról van szó, hogy Gárdi Balázs fotós lett a sportkategória győztese a Sony World Photography Awardson.

 

Márpedig ez nagyon rangos nemzetközi díj. A Sony World Photography Awards, amelyet a World Photography Organisation szervez évről évre, napjaink legsokoldalúbb fotóversenye. Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 000 fotós adta le nevezését több mint 200 országból. Ennyi versenyző közül lett a legkülönb a mi fiunk, aki, jóllehet Amerikában él, családjával együtt, mégis a magyar fotószakma hírnevét öregbíti. A szakmai zsűri a magyar fotós Buzkashi című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban.

Márpedig sportot fényképezni bizony nem könnyű feladat, ám annál hálásabbak a témák. Mint Gárdi Balázs a HVG-nek nyilatkozta: „Ez a világ egyik legbrutálisabb sportja. Komoly kihívás volt a fotósorozatot elkészíteni: egyrészről ezt hetente legfeljebb csak egyszer vagy kétszer játsszák, és jóformán kiszámíthatatlan – soha nem tudja az ember, mikor áll majd rendelkezésre a kétórás játékban az a két-három perc, amikor fotózni tud”.

És hát a buzkashi valóban kemény, gyors, brutális sport, meg kell hagyni. Eredeti formájában az a lényege, hogy a lóháton ülő versenyzők megszerezzék a küzdőtéren található állattetemet, majd úgy juttassák azt célba, hogy a többi versenyző nem tudja tőlük elvenni. Enyhébb formájában jellegzetes brit sport és lovaspóló a neve – de Gárdi Balázs az eredeti, ősi, vad sporteseményt fényképezte le, méghozzá művészi tökéletességgel.

Győzelméért Gárdi Balázs meghívást kapott a londoni díjátadóra, ahol nyereményként megkapja a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeit, nyertes képsorozata bekerül a fotópályázat hivatalos évkönyvébe, valamint munkáját bemutatják a Sony World Photography Awards Kiállításán a londoni Somerset House-ban.

Csak gratulálni tudunk!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook