2019. február 19. - Zsuzsanna

A győztes mindig kétszer csenget

2018. június 23. Szerző: Rózsa Misi
Nem semmi nap volt az elmúlt péntek az oroszországi labdarúgó világbajnokságon. Született kiszámítható meglepetés és született majdnem nagy meglepetés. Itt igazi nagy csatákat láthatott a nagyérdemű, remekül szórakozhattunk.

 

Az első mérkőzésen Brazília lépett pályára Costa Rica ellen. Az első pár percben még úgy festett, hogy Costa Rica tud és akar is küzdeni keményen. Aztán nagyon hamar az álmosan kezdő brazilok a kapujuk elé parancsolták őket. Igaz az első félidőben a brazil válogatott is csak labdázgatott kényelmesen, úgy állva hozzá, hogy csak találnak majd egy gólt. Néha-néha Costa Rica kontrát indított, amin a brazilok láthatóan elcsodálkoztak. Az első félidő még nem hozott igazi játékot.

A második félidőt nagyon keményen kezdték a brazilok. Úgy festett megértették, hogy akár az a csoda is előfordulhat velük, hogy ha nem tesznek többet érte, akkor nem fognak gólt találni. Hát elkezdtek focizni. Helyzetek tömegét alakították ki. Az első félidőben csak 7 kapura tartó lövésük volt, amiből egyszer sikerült eltalálni az ellenfél kapuját, a másodikban már 16 lövésből 8 talált kaput magának. De hiába játszottak parádésan, hiába mutattak be remek cseleket, remek technikai megoldásokat, nagyon sokáig úgy festett Costa Rica pontot tud menteni ellenük. Neymar végig vitatkozta a játékvezetővel a mérkőzést, látványosan hisztizett. A mérkőzés vége felé, Brazília büntetőt kapott. De aztán a video bíró visszavonta ezt. Pedig Neymar mezét itt valóban húzta a 16-oson belül az ellenfél védője, ami akkor is igaz, ha Neymar nagyon szívesen és tudatosan akart elesni, a büntető érdekében. Eltelt 90 perc gól nélkül. Amikor már Costa Rica elkezdett örülni, akkor a 91. percben végre megtört a jég és megszületett a brazilok vezető találata, majd a 93. percben Neymar is betalált, így a vége 2-0 lett a brazilok javára.

A következő mérkőzésen Nigéria találkozott Izland csapatával. Az izlandiak voltak a mérkőzés esélyesének kikiáltva, miközben valljuk meg, a szerencse nagyon segíti őket, szimpatikus is a csapat, de nem igazán nevezhetőek labda virtuóznak. Ennek ellenére az első félidőben az izlandiak voltak aktívabbak és kapura veszélyesebbek. Beszédes adat, hogy Nigéria egyetlen esetben sem lőtt még csak a kapu felé sem ebben a játékrészben, ezzel szemben Izland 6 esetben is próbálkozott ezzel, és több esetben majdnem ebből gól is lett. Nem volt túl nagy irama ennek a félidőnek, de izgalmakban azért nem volt hiány.

A második félidőre szinte teljesen más nigériai csapat lépett pályára. Harapni kezdtek, harcolni indultak és egyre jobban fölénybe is kerültek európai ellenfelükkel szemben. Amíg az első félidőben kapura sem lőttek, a második félidőben már 16 esetben próbálták meg eltalálni a kaput. Izland egyre jobban kezdett beszorulni és várható volt, hogy ezt nem fogják kihúzni kapott gól nélkül. Musa remek formát fogott ki és már a 49. percben meg is szerezte Nigéria vezető találatát. A 75. percben sikerült meg is duplázni az előnyt. Igaz volt, amikor úgy festett Izland szépíthet, de ez nem jött össze nekik. Még akkor sem, amikor a 83. percben egy jogos büntetőt megkaptak, de azt méterekkel fölé lőtték. Nigéria a második félidőben mutatott bravúros játékával, megérdemelten nyert 2-0-ra.

A nap utolsó mérkőzésén Szerbia következhetett Svájc ellen. Az első félidőben, szinte csak Szerbia volt jelen a pályán. Svájcnak érdemi momentuma is alig akadt ebben a játékrészben.  Mitrovic szép találatával már az 5. percben meg is volt Szerbia vezető találata. Nagyon úgy festett, hogy déli szomszédunk meg fogja lepni a svájciakat. Nagyon harcosan és látványosan játszottak itt.

A félidő egy gólos szerb vezetés mellett ért véget. A második félidőre viszont már egy teljesen más szellemben játszó svájci csapat lépett pályára. Átvették a játék irányítását, felgyorsították annak iramát is és egyre veszélyesebben kezdtek el focizni. A szerbek beszorultak, és erejük jelentős részét a védekezés kötötte le. Az 52. percben Xhaka találatával Svájc ki is egyenlített. Igaz később volt egy olyan szituáció, amikor a szerbeknek járhatott volna egy büntető, de azt se a bíró, se a video bírók nem adták meg nekik. És, hogy a szerb összeomlás teljes legyen, a 90. percben Shaqiri pompás találata által Svájc meg is fordította a mérkőzést. Ez volt itt a Vb-n az első eset, amikor hátrányba kerülő csapat fordítani tudott a végére.

A szombati nap sem lesz unalmas. Az első mérkőzésen Belgium, Tunézia ellen fog pályára lépni. Aztán jöhet Dél-Korea, akinek a németeket verő Mexikó lesz az ellenfele. Aztán a tortára a marcipánt Németország-Svédország mérkőzése teszi majd fel. Izgalmakban nem lesz hiány, reméljük ezekhez majd remek játék is társul.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook