2018. június 23. - Zoltán

Háború volt Budakalászon

2017. június 11. Szerző: Rózsa Misi
Már hetekkel a mérkőzés előtt nem lehetett jegyet kapni az eseményre. Pedig a szervezők nem kis csarnokot választottak ki helyszínnek. A jegyárak még olcsónak se mondhatóak, ennek ellenére amint elindult az értékesítésük, pillanatok alatt szét lett kapkodva az összes jegy. Teljesen egyértelmű bizonyítéka ez annak, hogy egyre nagyobb a szurkolói érdeklődés, a hazai ökölvívó mérkőzések iránt. Nagyon jól is van ez.

 

A körítés Budakalászon most szerényebb volt, mint általában a Félix Promotion gáláin lenni szokott. De ez zavarta a legkevésbé a kilátogatókat. A szervezés megint profi volt, könnyen lehetett bejutni és nagyon kedvesen segítettek mindenkit a hoszteszek. A sportág több nagy alakja is megjelent itt, tiszteletét tette Erdei Zsolt is a MÖSZ nem rég megválasztott új elnöke. 

Cirkáló súlyban Darmos Jóska ezúttal Varga Tibor ellen lépett szorítóba. Az első menet kis meglepetést hozott, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy Varga Tibor nem ijedt meg lényegesen rutinosabb és jobb ellenfelétől, hanem bátran neki ment és megpróbált nagyot alkotni a ringben. Igaz végig egyértelmű volt, hogy Darmos a jobb, a képzettebb bunyós, de az első menetben varga bátran és kifejezetten ügyesen bokszolt. De aztán jött a második menet, ahol Darmos egy picit nagyobb fokozatra kapcsolta magát, és egy nagyon pontosan kivitelezett ütés után ellenfele a padlóra is került és ezzel vége lett a dalnak számára, technikai KO-val nyert Darmos. Hogy megérdemelten, ahhoz kétség sem férhet. 

Kovács Zoltán Caramel a grúz Dato Nanava ellen lépett ezúttal kötelek közé nagypehelysúly kategóriában. Ez az ukrán nagyon jó mérleggel érkezett, hiszen eddig veretlen volt. Dato Nanava stílusát nehéz lenne meghatározni, ilyen mozgást, ilyen technikát, ilyen taktikát kevesen szoktak bemutatni. Furcsa stílusán először Kovács Zoli is meglepődött ugyan, de gyorsan igazodott hozzá. Már az első menetben kihagyták egymás kóstolgatását, és keményen egymásnak estek. Kovács minden menetben egyértelműen jobb volt ellenfelénél. Hamar ráérzett arra, hogy testen lehet rombolni a grúzt és ezt nagyon sikeresen csinálta végig. Majdnem minden menetnek volt olyan pillanata, amikor a közönség azt várhatta, hogy Caramel befejezi a mérkőzést, de a grúzt eszméletlen keményfából faragták, állta az ütéseket és a szíve, lelke vitte végig előre, ami által egy csodálatosan szép bunyó alakult ki közöttük. Kovács Zoli ilyen jól, talán egész pályafutása alatt még nem bokszolt, laza volt, dinamikus, nagyon erős és változatos ütésekkel rukkolt elő. Annak ellenére is, hogy egyhangú pontozással megérdemelten nyert a magyar fiú, a grúz is megérdemel a kitartásáért és az ütésállóságáért egy kalapemelést. 

Ifjabb Berki Ferenc nem könnyű ellenfelet kapott a grúz Renat Samedov személyében nagyváltósúlyú összecsapásukon. A grúzról azt lehetett előre tudni, hogy már rengeteg mérkőzés áll mögötte, nagyon erős és technikás ökölvívó, aki keményen állja az ütéseket, ami honfitársaira alapvetően jellemző. Berki sikeres felkészülésen volt túl erre a mérkőzésre alapozva, ez amint a ringbe lépett már látszott is rajta. Nem rohant ész nélkül ellenfelére, az első menettől kezdve nagyon fegyelmezett és érett bunyóval rukkolt elő és lépésről-lépésre építette le ellenfelét. A grúz nem találta meg az ellenszert Berki okos bunyójával szemben. Szinte el sem tudta találni a magyar fiút, aki stabilan és megbízhatóan védekezett és abból indított elsöprő támadásokat. Senkit nem lepett meg, hogy Berki idő előtt be tudta fejezni a találkozóját, nagyon jó bunyóval nyert technikai KO-val. Berki mérkőzésén volt még egy szenzációs debütálás. Szellő Imink, életében először foglalhatta el a szakkommentátor székét és itt is igen jól sikerült teljesítenie. 

A nagyváltósúly magyar bajnoki címéért mérkőzött meg Kispál Zoltán Fazekas László ellen. Fazekas mellett a rutin szólt, Kispál mellett a fiatalos erő és lendület. A mérkőzésük első részében Kispál akarata érvényesült a ringben. Fazekas taktikusan kivárt és rendkívül jól takarékoskodott az erejével. Ahogy fogytak a menetek, úgy fogyott Kispál ereje és energiája is, viszont fazekas lépésről-lépésre jött fel rá. A végén a rutin és a jobban beosztott erő döntötte el a mérkőzést és így nyert egyhangú pontozással Fazekas László. Jó kis csata volt ez is. 

A nap fő szenzációja természetesen mi más is lehetett volna, mint a középsúly magyar bajnoki címéért folytatott összecsapás Harcsa Norbi és Bacskai Balázs Benji között. Ez volt a nap legnagyobb szenzációja, ez érdekelte már a mérkőzés előtt is leginkább a sportág szerelmeseit. Nagyon sokan gondoltuk és gondoljuk most is úgy, hogy hiba volt ezt a két srácot már most egymásra ereszteni. Hogy mi áll ennek a hátterében, azt nem tudjuk, sok mindent lehet hallani ezzel kapcsolatban, de nem vagyunk bulvárlap, hogy pletykákkal foglalkozzunk. Az egyértelmű, hogy két nagyon jó képességű és két szimpatikus fiúról beszélhetünk esetükben. Bacskainak ez a tétmérkőzés volt élete első profi mérkőzése. Az volt a nagy kérdés, hogy mennyire tud az amatőr bunyóról azonnal átállni a profira, mennyire tud megbirkózni a magas menet számokkal például. 

Az első pár menet egyértelműen Harcsa Norbié volt. Nagyon sokat ütött ugyan Bacskai, - benne is volt, hogy kiüti magát- de Harcsa ha kevesebbet is ütött, azokat sokkal tisztábban. 

A negyedik menettől elkezdett hullámzani Harcsa Norbi teljesítménye. Volt, amikor 120%-on pörgött, aztán hirtelen visszament 60%-ra. Bacskai képest volt folyamatos, egyenletes teljesítményre és ez egyre jobban kiegyenlítette számára a küzdelmet. Harcsa Norbin hamarabb kezdtek mutatkozni a fáradás jelei, Bacskait meglepően stabilan felkészítették rövid idő alatt is arra, hogy fizikálisan végig jól bírja a küzdelmet. Nagyon nagy ütéseket kapott be, de ezek sem tudták kizökkenteni felvett és stabilan tartott ritmusából. 

Nem volt itt puhatolózás, nem volt itt érdemben taktikázás. A két fiú nagyon keményen és férfiasan az első pillanattól kezdve felvállalta az őszinte bunyót. Olyan harc lett a ringben, amire jó lesz később is visszaemlékezni és ez a nagyon tisztességes, sportszerű harc adta azt, hogy az ember már a mérkőzés felénél biztos lehetett abban, hogy nagy dicsőség lesz itt a győzelem, de a vesztes is emelt fővel távozhat a ringből. Olyan tempót diktáltak maguknak és egymásnak, amit kevesen bírnak végig csinálni. 

Ahogy közeledtünk a vége felé, úgy lett egyre egyértelműbb Bacskai fölénye. Ha vékony is volt ez a fölény, de érezhető volt. Nálam négy menet egyértelműen az övé volt, három Harcsa Norbikáé, három pedig nagyon erősen egál szagú. 

Végig ment a mérkőzés és utána a bírók Bacskai Balázst látták a jobbnak, véleményem szerint a ringben elért eredmény alapján ez jogos is volt, bár ha a mérkőzés képét nézem és azt, amit itt ebben a két fiú felvállalt és mutatott, mindkettőjük kezét magasba lett volna érdemes emelni. Bacskai jobb volt, megérdemelten került derekára az öv, de nagy elismerés jár Harcsa Norbinak is, aki kemény és méltó ellenfél volt végig. Nagyon remélem, egyszer még lesz ebből visszavágó, mert nagyon megérdemelnénk. 

Akik kilátogattak a gálára, nem bánhatták meg, hogy áldoztak erre pénzükből és idejükből. Remek, igen magas színvonalú mérkőzéseket nézhettek végig. Folytatás következik. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook