2018. június 23. - Zoltán

Hajszál híján

2016. május 2. Szerző: Szele Tamás
Megszokhatta a pesti ember, hogy május elsején utóbbi időben légiparádét lát, ha nem is katonait, de mindenképpen látványosat: tegnap két attrakció is szórakoztatta a nagyérdeműt, az egyik egy Airbus átvitele volt a Lánchíd és az Erzsébet-híd közötti Duna-szakasz felett, a másik egy Guiness rekord-kísérlet: egyszerre három sportgép repült át, zárt alakzatban a Lánchíd alatt.

Majdnem baj is lett belőle.

Történt ugyanis, hogy Veres Zoltán és két dél-afrikai pilótatársa a három géppel északról közelítette meg a hidat, előtte szépen köröztek a város felett, de amikor odaértek, a kötelék bal oldalán repülő gép váratlanul süllyedni kezdett. Annyira süllyedni, hogy a futómű már a Duna habjait borzolta: még pár centiméter, és nem rekord tanúi lehettek volna a jó pestiek, hanem tragédiát látnak. A nagy sebesség és a víz közegellenállása darabokra téphette volna Larry Beamish gépét, ám szerencsére a tapasztalt pilóta még időben képes volt korrigálni a magasságot. Ami azért nem is olyan egyszerű feladat, ha az ember egy száguldó fémdobozban ül, és fölötte épp egy híd van: ha csak kicsit rezdül meg a kéz, már nem a Duna roncsolja szét a gépet, hanem maga a híd, ám Larry Beamish nem hiába tapasztalt műrepülő pilóta, leküzdötte a nehézségeket. Hivatalos adatlapja szerint 18 200 repült óra áll mögötte, látott ő már sok mindent a levegőben, most is ura volt a helyzetnek.

 

 

De az azért tény, hogy volt néhány kritikus másodperc, mikor mindenki visszafojtotta a lélegzetét, mindenki a legrosszabbtól tartott – várható az is, hogy vitatni fogják a Duna fölötti légibemutatók jogosultságát is, a balesetveszélyre hivatkozva.

És nem biztos, hogy meggyőző érveket lehet felsorakoztatni az esemény további megtartása mellett – bár az is tény, hogy a műrepülés extrém sport, a javából, és mint ilyen, egyáltalán nem veszélytelen. Ezt így kell elfogadnunk. De mások a biztonsági intézkedések egy repülőnapon, mint egy majálison.

Ezt tegnap a nézők a saját szemükkel láthatták – ha valaki lemaradt volna róla élőben, itt található a Bummm által megszerzett videofelvétel, ami a gépek pilótafülkéjéből készült.

Valóban hideglelős a látvány.

Jó landolást legközelebb is, mr. Beamish!

Fotó: Bártfai István

Még több kép a Sport.Mindig Facebook albumában.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook