2019. február 16. - Julianna, Lilla

Hangverseny a Vörös Téren

2018. június 16. Szerző: Szele Tamás
A világbajnokság második napja gazdag volt drámai fejleményekben: láttunk egygólos győzelmet az utolsó pillanatban, láttunk öngólt, sőt, este még labdarúgást is láthattunk, amire korábban kevés példa volt: tegnap estig a portugál-spanyol meccshez képest csak gurigáztak a pályán a csapatok. De vannak pályán kívüli apróságok, amik sokat elmondanak a sportesemény hangulatáról – lássuk, mi minden történt nem hivatalosan?

 

Elsősorban megismerhettük az idei VB legsportszerűbb gesztusát. Ugyebár, Irán a tegnapi győzelmet a marokkói Aziz Buhaduz öngóljának köszönhette, mely a 95. percben esett, és hát valljuk meg: a játékos nem érezhette magát ettől az élet császárának. Sőt, elsírta magát, a csapattársaknak kellett vigasztalni, de a történtek szemet szúrtak az irániak egyik támadójának, Reza Gucsanezsadnak is, aki közösségi oldalán üzent az összetört marokkóinak. 

„Nem ismerlek személyesen, de azt szeretném mondani, hogy az életben egyszer veszítesz, egyszer nyersz. Ne hagyd, hogy ez az öngól lehúzzon magával. Mindannyian profik vagyunk, és az ilyen ugyanúgy a futball része. Nagyon örülök, hogy nyert a csapatom, de szerettem volna neked a legjobbakat kívánni a pályafutásodhoz.

Reza”

Kérem, így beszél egy valódi sportember. Hogy Irán milyen helyezést ér majd el, az a jövő titka, de hogy Reza Gucsanezsad a gesztusért fair play-díjat érdemelne, az biztos.

Aztán mi volt még? Hangcsata volt, kérem, Moszkva szívében, és senkinek sem esett baja. Az történt ugyanis, hogy egy több száz fős argentin szurkolói csoport vonta magára a figyelmet látványos bemutatójával, éneklésével a moszkvai belvárosban péntek délután.

Bár korábban a mexikóiak tűntek a legszervezettebbnek és legaktívabbnak, hiszen ők is több helyen jókedvűen és igen hangosan énekeltek. A Vörös térre vezető, feldíszített Nikolszkaja utcán azonban már messziről jól hallható volt, hogy ezt a hangversenyt ezúttal az izlandiak elleni, szombati mérkőzésre hangoló argentinok nyerték. Legalább két-háromszázan gyűltek össze, az egyik épület falára kiaggatták zászlóikat, némelyiken Diego Maradona és Lionel Messi arcképe volt látható, és nagy átéléssel adták elő mindazt, amire számítani lehet majd tőlük a Szpartak Stadionban, azután Nyizsnyij Novgodorban és Szentpéterváron, illetve reményeik szerint a kieséses szakaszban más helyszíneken is. A rendkívül látványos és magával ragadó szurkolás sok járókelőt vonzott köréjük, rengetegen vették fel mobiltelefonjukkal az éneklést, amelybe másodpercnyi szünetekkel újra és újra belekezdtek.

Nos, ezt még nem tekintették rendbontásnak a helyi hatóságok, amiben igazuk is volt, hiszen szó sem volt agresszivitásról – haja szála sem görbült senkinek. De kezd körvonalazódni, mit szabad Moszkvában és mit nem.

A Vörös téren például – ezek szerint szabad énekelni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook