2022. augusztus 14. - Marcell

A harmadik leggyorsabb

2018. október 2. Szerző: Szele Tamás
Mindig öröm magyar sportsikerről beszámolni: a versenyző a mi poétikusan zsenge korú fiunk, a tizenhét éves Kovács Bálint, aki megmutatta messze földön is, hogy a magyar nem csak lóra, de gyorsasági motorra is termett. Harmadik lett az összetett pontversenyben, méghozzá zaklatott körülmények között.

 

Lássuk, mi történt, hogy történt?

Az összetett pontverseny harmadik helyén végzett Kovács Bálint, a H-Moto Team 17 éves versenyzője a gyorsaságimotoros német bajnokság Suzuki Cup kategóriájában, miután az elmúlt hétvégén rendezett hockenheimi utolsó fordulóban előbb második lett, majd egy vitatott és később megóvott ütközés miatt kiesett.

A fiatal pilóta menedzsmentjének hétfői tájékoztatása szerint Kovács a szombati napon második lett az időmérő edzésen, a versenyen pedig szintén másodikként ért célba, míg az összetett második helyére ugyancsak esélyes német riválisa kiesett.

A 17 éves magyar motoros így a vasárnapi zárónapot 16 pontos előny birtokában várta a pontverseny második helyén, és a rajt után harmadiknak sorolt be, maga elé engedve összetettbeli legnagyobb ellenfelét. Kovácsot később a mögötte motorozó, szintén német riválisa megpróbálta megelőzni, de összeütközött vele, ennek következtében mindketten elestek és fel kellett adniuk a versenyt. A magyar pilótát az orvosok megvizsgálták, de kisebb zúzódásokkal megúszta a balesetet. A magyar csapat óvást nyújtott be a rendezőknek, akik formai okokból elutasították azt.

„Bálint ellenfelének esélye sem volt azon a ponton előzni, ahol megpróbálkozott ezzel, ráadásul számára már semmi tétje nem volt ennek a futamnak, ezen túl jelentős anyagi kárt okozott nekünk ezzel a manőverrel” - nyilatkozta Kelemen Krisztián, a H-Moto Team csapatfőnöke. „Sajnáljuk, hogy Bálintnak nem jött össze az összetettben a második hely, de ezzel együtt büszkék vagyunk rá, mert nagyon fiatalon végzett harmadikként egy 23 fős, erős nemzetközi mezőnyben.”

Kovács április végén sporttörténelmet írt azzal, hogy - még 16 évesen - a német bajnokság szezonnyitóján, Oscherslebenben egy futamot megnyert, majd a második versenyen második lett. Korábban még egyetlen magyar motorversenyző sem aratott ehhez hasonló sikert ennyire fiatalon nemzetközi sorozat felnőtt mezőnyében. Július elején, a belgiumi Zolderben rendezett második fordulón Kovács mindkét futamot a második helyen zárta, és ezt a teljesítményét a németországi Schleizben is megismételte július végén. A 17 éves pilóta augusztusban hazai körrekordot állított fel a Hungaroringen, és első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte az 1000 köbcentiméteres kategóriában.

Szép volt, Bálint, nagyon szép, előtted a világ – ünneplünk mi még téged az első helyen is!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook