2019. február 20. - Aladár, Álmos

Háromból egy foci volt a javából

2018. június 15. Szerző: Rózsa Misi
Sokáig a Vb nem kényeztetett el minket labdarúgással, hanem sajnos magyar NB I-re emlékeztető valamit produkáltak a csapatok. Na, jó, ez azért erős túlzás, mert annyira gyengén még ezek a csapatok se tudnak focizni, még azoktól is távol áll az antifutball, de a tegnapi nyitómeccs unalmas az 5 gólja ellenére is valami hasonló ízt adott a játéknak. És akkor jött a pénteki nap első két meccse.

 

Uruguay az A csoport legerősebb csapatának számít. Ezzel szemben Egyiptom igazából Salah-ra a Liverpool csodájára épül. Arra a játékosra, akit a BL döntőben olyan alaposan elintézett Ramos, hogy sejteni lehet, nem lesz olyan állapotban, hogy érdemben segíteni tudja a csapatát. A Fáraók, abban reménykedhetnek csak, hogy szervezett védekezésüket nehéz lesz ellenfeleiknek feltörniük. Védekezni azt tényleg tudnak. Ezt megmutatták itt kint Oroszországban is első meccsükön Uruguay ellen.

A Dél-amerikaiak nagyon erős támadókkal rendelkeznek. Suarez és Cavanni egyaránt nehezen tartható két játékos. Itt is a legtöbb veszélyt az ellenfél kapujára ők jelentették. De hiába adódott előttük több nagy helyzet, semmi nem jött össze nekik sokáig. Illetve többször is hatalmas lövéseket indítottak az egyiptomi kapu ellen, de El Shenawy hatalmas formában védett és több esetben a védhetetlent is csodával határos módon hárítani tudta.  Az volt az érdekes,hogy olykor kontrákból az egyiptomiak is veszélyes helyzetekbe kerültek, de a kapu előtt teljesen elfogyott a tudományuk.

Valljuk meg,a mérkőzés maga bár voltak izgalmasabb percei,alapvetően rendkívül unalmas volt. Amikor elkönyveltük, hogy az az eredmény lesz, amit nemzetközi tornákon a legtöbbször ért el Uruguay vagyis gólnélküli döntetlen, amiért az oroszok és az egyiptomiak hálát rebegtek volna Allah felé, akkor jött a 89.perc és végre Uruguay megtörte az addig feltörhetetlen egyiptomi védelmet. És a felejthető meccsen megszerezték a vezetést és ezzel ki is alakították az 1-0-ás végeredményt, tehát Uruguaynak pont úgy három pontja van a csoportban, mint a házigazda oroszoknak, csak az oroszoknak jelenleg még lényegesen jobb a gólarányuk.

A délutáni mérkőzésen Marokkó játszott Irán csapata ellen. Itt mindenki arra számított, hogy ha nem is jelentős gólkülönbséggel, de Marokkó könnyedén el fogja intézni esélytelenebb ellenfelét. Igaz, hogy végig többet volt a marokkóiaknál a labda, de rendkívül gyenge formában játszottak. Hiába alakítottak ki helyzeteket, azokat nem tudták kihasználni és szenvedés volt az egész játékuk. Ilyen gyenge mérkőzés, mint amit ez a két csapat mutatott itt, nagyon nem való egy világbajnoksághoz. Szenvedésvolt nézni is a vergődést. És itt is már azt lehetett gondolni, hogy marad a 0-0-s végeredmény és gyorsan felejtsük el az egészet, amikor a 95. percben Marokkó betalált. Apró szépséghibája a történetének, hogy saját kapujukba tudtak betalálni és ezzel az öngóllal hatalmas meglepetésre Irán megnyerte végül a mérkőzést.

Nagyon féltünk ezek után már attól, hogy ne kelljen az esti mérkőzésen is gyenge meccset végig szenvedni, amikor Portugália lép pályára Spanyolország ellen. A spanyolok számítottak esélyesebbnek, de nem tett nekik jót, hogy közvetlen az oroszországi kiutazás előtt váltották le megszokott vezetőedzőjüket. Viszont a portugáloknak meg van egy Ronaldojuk, ami felér egy lottó ötös birtoklásával. és, hogy ez mennyire igaz, azt ez a nagyon jó mérkőzés is bizonyította. Végre 90 percen keresztül igen magas színvonalú, jó iramú, valódi focit csodálhattunk meg. Meglepetésre, már a 4. percben egy 11-esből a portugálok jutottak előnyhöz. Természetesen a gólszerző Ronaldo volt. De a gól után is mentek előre és hajtottak keményen. Igaz a spanyolok játszottak jobban és veszélyesebben is, de mindkét csapat nagy iramot diktált, és parádés játékot mutattak be. A 24. percben Costa egyenlíteni tudott egy védekezési hibát remekül kihasználva. A portugáloknál viszont jött megint a 44. percben Ronaldo és egy hatalmas bombával ismét megfordította a portugálok javára a mérkőzést.

A második félidőben a portugálok beálltak kicsit védekezni, amivel jobban magukra húzták a spanyolokat. Ennek volt be tudható, hogy az 55. percben Costa újabb góljával egyenlíteni tudtak a spanyolok, majd 3 perccel később Nacho találata a mérkőzést is megfordította, most már a spanyolok vezettek. Ezután picit lassult a játék, de helyzetek voltak bőven ennek ellenére is mindkét kapu előtt. Majd a 88. percben szabadrúgáshoz jutottak a portugálok. Ronaldo állt a labda mögé, aki Vb-n még szabadrúgásból soha nem szerzett gólt. Most viszont olyan csodálatosan varrta be a felső sarokba, hogy de Gea tehetetlen volt vele szemben. A portugálok ezzel kiegyenlítettek ismét és ezután már az eredmény nem változott, aminek leginkább talán a kapujuk elé szorított spanyolok örülhettek. 3-3

Eddig nem kényeztetett el minket még a Vb, ezzel a meccsel viszont mindent bepótolt, mert kifejezetten rossz érzés volt, amikor a játékvezető lefújta azt, mert ezt még végtelenül sokáig el tudtam volna nézni hatalmas lelkesedéssel és örömmel. Ezekért a meccsekért lehet a világbajnokságot, a labdarúgás fényes ünnepének tekinteni. Reméljük sok ilyen fog még következni ezután is.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook