2018. október 20. - Vendel

Hát visszatértek

2017. november 5. Szerző: Rózsa Misi
Három év. Hosszú idő. Három éven keresztül a Ferencváros igazi B közepe nem járt ki a csapata meccsére a klub vezetésével való összeveszésüknek a következtében.

 

Három éven keresztül zajlott a háború a tábor és Kubatovék között. Három éven keresztül, nagyon kevesen jártak a Fradi hazai meccseire is, itt sem voltak többen, mint más meccseken szokás. Három éven keresztül nem volt jelen a pályán az a hangulat, amit egy nagy létszámú tábor tud varázsolni a pályára. Három éven keresztül viszont nem igen volt jelentős botrány a stadionban.

Lapunk beszámolt arról, hogy Kubatov és az ultrák vezetői végül megállapodásra jutottak egymással, amiben mindkét fél elég sokat engedett egymással szemben, és ennek következtében a tábor visszatért a Debrecen elleni hazai meccstől kezdve a Stadionba. Erről lapunk már beszámolt.

A tábor vissza is tért, 20 ezer ember jelent meg a Ferencváros-Debrecen mérkőzésen, a hazai helyekre nem is lehetett jegyet kapni. Most először fordult elő olyan, ami magyar foci esetében már nagyon régen nem, hogy jegyüzérek jelentek meg és tőlük lehetett háromszoros áron jegyet venni erre a meccsre.

A hangulat, a hangorkán nagyon látványos volt, nagyon jó volt az élőkép, amit mutattak ezzel. A hangerő elképesztő volt, ilyen szinten talán még soha nem használták ki a Groupama Aréna akusztikai adottságait. Ahol ennyi ember bíztat egy csapatot, az a tömeg bele is tudja hajtani a csapatot a győzelembe, ami be is következett végül.

A tábor tehát visszatért. És azonnal lángba is borult a stadion, mert tömegével hoztak be a pályákon szigorúan tiltott pirotechnikai eszközöket. Hogy van-e értelme az ellenőrzött pirotechnika tiltásának vagy sem, arról lehet vitázni, szólnak mellette és ellene is reális érvek. Van ahol tiltottak ezek a világban máshol is, van ahol szigorúan ellenőrzött eszközökkel, korlátozott formában, de engedélyezett. Egy biztos: nálunk tilos. A rendezőknek kötelessége lenne tehát ellenőrizni, hogy mit visznek be a szurkolók a pályára, pontosan a többi szurkoló biztonságának érdekében. Itt nem egy-két ilyen eszközt tudtak becsempészni, ami szigorú ellenőrzés mellett is bekerülhet, hanem olyan mennyiségben vitték be ezeket, hogy azt nem lehetett már a biztonsági szolgálat háta mögött megtenni. A tábor visszatért és a Ferencváros a pirotechnika miatt már készülhet is arra, hogy jelentős összegű büntetést kell majd megfizetnie az MLSZ-nek, ha az MLSZ az elvárható módon a Ferencvárossal is következetes lesz, tehát amit kereshetett volna a klub a teltházzal, annál többet fog nyilván bukni a büntetés miatt. A tábor visszatért!

Ha ez lett volna a legnagyobb baj itt, azon túl lehetne lépni. De sajnos azzal, hogy a tábor visszatért, hirtelen a mérkőzés során a rasszista hangok is ismét az egekig szökhettek. És ahogy általában magyar pályákon, úgy itt is valahogy ezeket se a mérkőzést vezető bíró, se az MLSZ ellenőre nem hallhatták meg, hiszen ha meghallották volna kötelességük lett volna beszüntetni a találkozót, és ha ezután is folytatódik a vállalhatatlan rasszista rigmusok kántálása, akkor az egész mérkőzést be kellett volna rekeszteni, az ellenfélnek adva 3-0-val a találkozót. A tábor visszatért!

De itt sajnos nem a betiltott pirotechnika használata, nem a vállalhatatlan rasszista jelszavak jelentették a negatív csúcsot. A szünetben, a büfénél, a Kubatovot kedvelő szurkolók és a Kubatovot utáló szurkolók beszólogattak egymásnak, aminek a vége az lett, hogy az előbbi körhöz tartozó egyik figura kést rántott és azzal támadt a másik tábor embereire, két embert megkéselve, amire válaszul az elkövetőt a másik táborhoz tartozók nagyon elverték. Vajon ha a rendőrök nem lépnek nagy erővel majdnem időben közbe, akkor hova fejlődött volna ez a háború? Az biztos, hogy három embert kórházba kellett vinni, kettőt súlyos, egyet könnyebb sérülésekkel. Hogyan kerülhetett be a kés, ha valóban volt szigorú ellenőrzés a mérkőzés előtt? A tábor visszatért!

Nem szabad természetesen általánosítani. Nem feltétlen igaz, hogy a most visszatérők mindegyike, fel akarja rúgni a szabályokat a stadionban. Nem feltétlen igaz, hogy minden visszatérő egyet tud érteni a rasszista hangokkal. Nem feltétlen igaz, hogy minden visszatérő számára a meccsnél fontosabb a botrány. De az egyértelmű, hogy a visszatérők között nem kis számban tértek vissza azok, akiket kifejezetten a balhé vonzza a pályára, és ezek miatt nagyon sok probléma lesz még abból, hogy visszatért a tábor. És nem biztos, hogy az a csodálatos és pozitív hangulat, amit a nagyszámú szurkoló tud varázsolni a stadionba, kiegyenlítheti a balhét, amit a viselkedni nem tudó szélsőségesek okoznak.

Amúgy a mérkőzést a Ferencváros 2-1-re nyerte meg a Debrecen ellen, és szomorú, hogy ez itt most a történet mellékes szála.

Fotó: Esti Újság

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook