2019. február 20. - Aladár, Álmos

Heti doppinghíradó

2018. március 10. Szerző: Szele Tamás
Lassan ez önálló műfaj lesz a sportsajtóban, kicsit olyan, mint a Lukácsban a zuhanyhíradó volt: az ember hetente egyszer beszámol arról, mi minden történt doppingügyekben világszerte, hányan buktak meg, vannak-e új szerek és így tovább, lassan már közérdeklődésre tart számot a tiltott szerek használata. Maguk a tiltott szerek csak azért nem, mert drágák. (Már, amelyik).

 

Akkor lássuk, hogy vizsgázott a phjongcshnagi téli olimpia doppingügyben? Kérem, jelesre: rég volt már olyan, hogy összesen csak négy sportoló bukjon le egy világméretű rendezvényen. Pedig rekordot jelentő, 3149 doppingvizsgálatot végeztek el a februári, phjongcshangi téli játékokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) összegzése szerint a versenyek idején 1393, azokon kívül 1756 ellenőrzésre került sor. A NOB hangsúlyozta, a doppingellenes program minden eddiginél intelligensebb és célzottabb tesztelést tett lehetővé. A szöuli laboratóriumban például éjjel-nappali videómegfigyelés működött, és a felvételeket tíz évig megőrzik. Így tesznek a doppingmintákkal is, melyeket szükség esetén később új technológiák segítségével is megvizsgálhatnak.

Eddig négy doppingesetre derült fény: Alekszandr Kruselnyickij orosz curlinges meldoniummal bukott meg, ezért őt és feleségét, Anasztaszija Brizgalovát megfosztották a vegyespárosban szerzett bronzérmüktől. Honfitársuk, Nagyezsda Szergejeva bobos a trimetazidin használatán vesztett rajta, a szlovén jégkorongozó Ziga Jeglic szervezetében hörgőtágító fenoterolt találtak, Szaito Kej japán rövid pályás gyorskorcsolyázónál pedig acetazolamidot mutattak ki.

Hát ez szép, az elmúlt pár év gyilkos doppinghullámához képest: de mielőtt elbíznánk magunkat, azt mondanánk, hogy nemzetközi szinten javul a helyzet, jusson eszünkbe, hogy az elmúlt héten történt az egyik legnagyobb bukás is.

Doppingolásért örökös eltiltást kapott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) Sztanyiszlav Jemeljanov orosz távgyalogló. A 27 éves atléta azért kapta a legszigorúbb fegyelmi büntetést, mert „vétkes tiltott anyagok és tilos felkészülési módszerek használatában, illetve azok használatának megkísérlésében”. Jemeljanovot a Nemzetközi Sportdöntőbíróság tavaly már nyolc évre eltiltotta a doppingellenes szabályok megsértése miatt, egyszersmind törölte a 2015 júniusa után elért eredményeit. Még korábban, 2010-ben is volt doppingügye, s miután vétkesnek találták, megfosztották az Európa-bajnokságon szerzett aranyérmétől, amelyet 20 kilométeres gyaloglásban szerzett.

Szóval, akármennyire is érdekesen hangzik jogi szempontból, Jemeljanov utólag lett visszaeső, és az örökös eltiltás tulajdonképpen a halmazati büntetés. Még jó, hogy ez nem büntetőjog...

Hát, kérem, ennyi a heti doppinghíradó, bár ennyi hír sem volna ebben a tárgykörben.

Jobb lenne ezt a műfajt is elfelejteni.

Csak egyelőre nem lehet.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook