2019. február 20. - Aladár, Álmos

Hírek a föld alól

2018. július 9. Szerző: Szele Tamás
Igen, a barlangban rekedt thai ificsapatról szóló híreink következnek, ez most a legnagyobb érdeklődésre számot tartó hír, ez a valódi meccs, amit a hős mentők és a még bent lévő fiatal játékosok vívnak az idővel és a vízzel - ezt figyeli az egész világ és drukkol, tiszta szívből a sikerért. Örömmel mondhatjuk: vannak jó híreink, de a teljes siker még messze van.

 

Kezdjük a legfontosabbakkal: a mentőakció magyar idő szerint tegnap hajnalban megkezdődött, és délutánra négy srácot már sikerült is kimenteni! A hivatalos források eleinte még azt mondták, hogy az első fiúk csak helyi idő szerint este kilenc körül (magyar idő szerint délután négykor) juthatnak ki. Ehhez képest bő két órával korábban az első két fiút sikerült kimenekíteni a barlangból. Az első fiút helyi idő szerint húsz perccel este 6 óra előtt, a másodikat tíz perccel később, a harmadikat 19 óra 40 perckor, a negyediket este 20 óra előtt tíz perccel sikerült kihozni. A mentést a legjobb egészségi állapotú gyerekekkel kezdték meg vasárnap. Most szünetet tartanak, és a műveletet 10-20 órán belül folytatják, hogy felszínre hozzák a még a barlangban várakozó nyolc fiút, akik fiatalabbak és gyengébb úszók és edzőjüket.

De miért van szükség erre a hosszúnak tűnő pihenőre? Nos, az a barlang nem éppen egy sétatér, a mentési folyamat legkritikusabb része a kissé abszurd módon „Pattaya Beach”-nek nevezett szakasz, amely szifonszerű, és víz alatt áll most is – itt egyszerre csak egy ember fér át. Ráadásul a szakasz egyes járatai egy méternél is keskenyebbek. Minden átkelőt két búvárnak kell segítenie, egyikük elöl vezeti, nála van a srác palackja is, a másikuk hátulról biztosít. Palackot írok, nem oxigén- vagy légpalackot, ugyanis ezek között a körülmények között különleges gázkeveréket lélegeznek be a mentés résztvevői, és a merülések során a vérben felgyűlik nitrogén, tehát várni kell, amíg visszaáll olyan szintre, hogy megint biztonságos lesz a merülés. Összesen tizennyolc mentésre alkalmas búvárt tudtak a helyszínre vinni – ez tehát a várakozás oka.

A kimentett négy fiút a barlangtól 70 kilométerre lévő Csian Rai Mung körzet kórházában ápolják. Jól vannak, és noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak, valamint számos orvosi vizsgálaton kell átesniük.  Elsőként oxigénszintjüket ellenőrizték, még a barlang bejáratánál kialakított ideiglenes orvosi ellátóhelyen. Tudomásunk szerint négy csoportra osztották a gyerekeket, az elsőben négyen voltak, ők jutottak ki. A másik háromban hárman-hárman vannak, az utolsóval jön ki az edző is. A thai sajtó információi szerint az első kimentett fiú a 14 éves Mongkol „Mark" Boompian. Itt érezhető némi információs zűrzavar, ugyanis a mentőcsapat egyik orvosa azt közölte, hogy először a legrosszabb állapotban levő gyerekeket hozták ki, ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét hangzott el a sajtótájékoztatón: a legegészségesebbeket hozták ki legelőbb.

Megjegyzendő még, hogy a csapat nemzetiségi szempontból szerencsére nem homogén – Boompian neve alapján mongol származású. A csapat angol tolmácsa pedig – akinek nyelvtudása esetünkben szó szerint életmentő volt, ugyanis a bent rekedtek közül egyedül ő tudott angolul - a 14 éves Adul Sam-on a burmai karen nemzetiséghez tartozik, és szülőhazájából a kormányerők támadásai miatt menekülnie kellett. Thaiföld az egyetlen állam, amely befogadja a burmai rohingya és karen menekülteket, bár jogi helyzetük tisztázása még mindig folyamatban van, de ha most nincs ott Adul-Sam-on, sok derék fiatal élet került volna a szükségesnél nagyobb veszélybe. Emlékezzünk: a csoportot angol mentőbúvárok találták meg.

A mentés tovább folyik, a világ szurkol.

Srácok, tartsatok ki, a segítség már úton van!

Korábbi írásaink:
MEGKEZDŐDÖTT A MENTÉS

VILÁGBAJNOKSÁG ÉLETVESZÉLYBEN IS

FOCICSAPAT A BARLANGBAN

Források: BBC, The Guardian, The Navy Seal

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook