2018. december 15. - Valér

Hiroshima

2018. január 12. Szerző: Szele Tamás
Nehéz egy dolog ez a mi szakmánk, nem könnyű mindenki kedvére dolgozni a sportsajtóban, nem is illik szóvá tenni, ha valamelyik kolléga meg-megcsúszik ezen az ingoványos talajon. Van ilyen, kérem. De olyan is van, ami túlzás. Van, amit az ember jóérzésből nem mond – egyszóval, van vicc és van, ami már nem vicc.

 

Van, amivel nem tréfálkozik az ember. De hát lássuk, miről beszélek. Az M4-en egy kolléga úr (nevét fedje jótékony homály) épp a Super Series tollaslabda-döntőjét közvetíti, mondjuk mérsékelt habzású lelkesedéssel, mikor a következő mondat csúszik ki a száján:

„Yonemoto 166 cm és Hiroshimában született. Ismert város... Reméljük, sugárzó játékot mutat.”

Hát, Hiroshima tényleg egy ismert város. De ezt nagyon nem mondja az ember. Mert lehet, hogy megalázó és fáj annak, akinek a rokonai talán máig viselik a sugárzás következményeit. Különben nem kizárt, hogy ilyen okos mondatokért a kissé merev humorérzékű japánok hazai pályán, hogy úgy mondjam, fizikai fegyelmezéssel reagálnának, amilyen kényesek a méltóságra, volt már, akinek ennél kevesebbért is elkérték a fejét átmeneti labdarúgó edzés céljaira.

Van, amit nem mondunk.

Görög játékosnak, bulgár atlétának nem példálózunk törökmézzel.

Skót focistának nem ecseteljük Anglia szépségeit.

Kubai futónak nem mondjuk, milyen szép a Central Park New Yorkban.

Mongol birkózót nem invitálunk a pekingi Tiltott Városba.

Finneknek nem mondjuk, hogy Szentpéterváron kéne megmutatniuk képességeiket.

Örményeknek nem áradozunk az azeri sportéletről.

Horvátországban nem drukkolunk hangosan a Partizan Beogradnak, vagy ha igen, nem csodálkozunk, ha utána kissé szétszórtak leszünk, mert apró darabokra szednek minket.

Mindenkinek vannak gyenge pontjai: az úriember pont arról ismerszik meg, hogy nem ezekkel gúnyolódik, ha sportról beszél.

A sport a játékról, a képességekről, a teljesítményről szól. Mivel említett kolléga úr valószínűleg most sem fogta még fel, hogy sértően viselkedett, bocsánatot kérek helyette én.

Elmézést, Japán, elnézést, Hiroshima. Kollégánk csúnyán viselkedett.

Én nagyon szégyellem magam.

És remélem: előbb-utóbb ő is.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook