2019. június 16. - Jusztin

Hisztikirály a teniszpályán

2018. augusztus 3. Szerző: Szele Tamás
Most készülök leírni egymilliomodszor az agyonkoptatott sablont, miszerint „a tenisz arisztokratikus, úri sport” és pont egymilliomodszor jut eszembe, hogy ez mennyire nem igaz. Épp eleget látjuk, hogyan viselik ki magukat a legnagyobbak is – sőt, főként a legnagyobbak! - a pályán, a közönség előtt. A kisebbekről már nem is szólva.

 

Tegnap például a francia Benoit Pairenek sikerült bolondot csinálnia magából ország és világ előtt. Pedig nem is tartozik a nagyok közé.

A francia versenyző a washingtoni ATP-tornán veszítette el az önuralmát, nem, mintha korábban olyan sok lett volna neki, de mikor ellenfele, Bagdatisz fogadóelőnyénél a hálóba ütött egy lecsapást, és ezzel 5-2-es előnyhöz juttatta ellenfelét a döntő szettben, a francia a rontást követően leült a földre, és őrült módjára csépelte ütőjével a talajt, amíg ripityára nem törte.

Hát igen, a híres ütőtörés. Annak idején Björn Borg volt az ütőgyárosok kedvence, ő ugyanis szakmányban zúzta pozdorjává a sporteszközeit, bár Ilie Năstase sem volt az angolos hidegvér szobra, ő káromkodott, ordítozott, sőt, vénségére egyre több botrányt okoz, habár szólhatna valaki Pairenek, hogy nem a hisztériás rohamoktól lesz világklasszis valaki: ha én elégetek egy gitárt, az nem ugyanaz, mint amikor Hendrix égette el.

No, de Paire nem érte be egy ütő szétverésével. Egyet mindenki le tud amortizálni, a valódi nagyság eléréséhez több kell! Mondjuk, megnyerni a mérkőzést, de ha már az nem megy, folytassuk a rohamot. Felállt és dúlva-fúlva a székéhez csörtetett, egy méretes rúgással köszöntve az alkalmatosságot. Majd a táskája mellett fekvő ütőjére taposott, de így nem érte el a kívánt hatást, úgyhogy felkapta és tiszta erőből földhöz vágta. Így már összetört ez is, szép szabályosan.

„Miután második áldozatával is végzett, magába roskadva lehuppant a padra, ekkor lépett hozzá Bagtatisz vigasztalólag, úgy tűnik, ez már neki is sok volt. Ám ha valaki azt hitte volna, hogy ezzel véget ért az ámokfutás, alaposan tévedett.

A következő játékra vonulva Paire beszórta a pálya közepére az elintézett ütők roncsait, teniszezni pedig már nem volt hajlandó. Szépen végignézte Bagdatisz szerváit, majd – rend a lelke mindennek – a meccspontot követően összetörte a nála lévő ütőt is harmadiknak.

÷A beszámolók szerint a közönség a meccs után hangos zúgással jelezte nemtetszését a franciának, aki viszonzásul még gúnyosan megtapsolta a publikumot, majd távozott. A mérkőzést 6-3, 3-6, 6-2 arányban Bagdatisz nyerte.” (Index)

Hát, kérem, mondhatnánk, hogy felmondta a szolgálatot az a túlfinomult idegrendszere, mely oly jellemző a zsenikre. Mondhatnánk, és nem lenne igazunk, hiszen ha Paire ideggyenge volna, akkor minden mérkőzésén jeleneteket rendezne, de ez messze nincs így: két hete, az umagi salakpályás tornán teljesen normálisan, sportszerűen viselkedett, mikor Fucsovics elverte. Nyoma nem volt hisztériának.

Akkor miért nem, most miért?

Nos, nem tudjuk biztosan, de nem kizárható, hogy a washingtoni pályán több volt a kamera, és a hisztikirály nagyjelenete azoknak szólt.

Akárhogyan is, üdvös lenne, ha a Nemzetközi Tenisz Szövetség léppéseket tenne az önuralmukat egyre gyakrabban elvesztő játékosok megfegyelmezésére. Én magam két eszközt javasolnék.

Az első a szigorú pénzbüntetés, ugyanis nincs semmi, ami nyugtatóbb hatással lenne azokra a megbolyduló idegekre, mint az, ha tudjuk, hogy egy kis cirkusz komoly összegbe kerülhet nekünk.

A másik eszköz még ennél is egyszerűbb. Rendszeresítsenek a pályákon egy-egy vödör hideg vizet, és hisztikézés esetén húzzák a tomboló játékos fejére.

Kipróbált, ősi gyógymód.

Így talán a közönség is játékot láthatna, amire befizetett, nem drámakirályok őrjöngését.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook