2019. január 16. - Gusztáv

Hivatalosan is vége

2018. február 26. Szerző: Rózsa Misi
A záróünnepség olyan igazi „ázsiaira“ sikeredett. Költségeiben visszafogott, látványában színes és mozgalmas, mondanivalójában tartalmas, kissé egzotikus és alapvetően látványos.

 

A műsor első részében megint gyerekeké lett a főszerep, akik nagyon jó pofa fényjáték kíséretében nehéz volt pontosan meghatározni, hogy táncoltak vagy koriztak a jégen. Nagyon jól néztek ki a felhasznált hologramok is.

Ezt követően vonult be a MOB elnöke Thomas Bach, Dél-Korea elnökének, Mun Dzseinnek a társaságában. A bevonulásuk nem volt látványos, de mindketten nagyon elégedetten mosolyogtak. Egyrészt örülhettek annak, hogy komolyabb bajok nélkül lezajlott a nagy verseny, másrészt örülhettek annak, hogy kicsit végre pihenhetnek majd után, harmadrészben meg tényleg sikeres Olimpia áll mögöttük.

Először az Olimpiai zászlót húzták fel a magasba, majd ezt követtő Dél-Korea zászlajának a magasba emelkedése.

Kicsit perverz volt látni a dél-koreai K-metal zenekart a színpadon, de ettől még nagyon érdekes volt. Közben a küzdőteret táncosok tömege lepte el és látványos produkcióval szórakoztatták az embereket.

Tömegesen jönnek be az országok színes kavalkádban a zászlóikat hozva. A magyar zászlót egy koreai hozza, hiszen a magyar delegáció nem vett részt a záróünnepségen, erről a végén még szólni fogunk. A sportolók is közösen, egymással keveredve jönnek be, amivel az olimpia lényegét, a népek barátságát is jól szimbolizálják. Utolsónak a koreaiak érkeznek itt is észak és dél együtt. A küzdőtéren rohadt hideg van, ennek ellenére nagyon sok az érdeklődő. Bár az feltűnő volt, hogy vélhetőleg a nagyon hideg miatt, a sportolók nem kis része a bevonulás után elegánsan le is lépett.

Egy teljesen ismeretlen koreai zenekar nyomja folyamatosan a zenét, nem fáradnak el és rajtuk nem is látszik, hogy a megfagyás szélén állhatnak.

Az olimpia kabala figurája jelenik meg az égen. érdekessége, hogy nagyon sok világító drón alkotja a képet. Aztán a figurából szív lesz. Látványos ez is.

Hatalmas kivetítő lesz a küzdőtérből, ahol egy időutazásos mesejátéknak lehetnek szemlélői az emberek, akik láthatóan nagyon élvezik a programot, miközben rohadtul fáznak.

Ezután jön az utolsó eredményhirdetés, a 30 km-es női sífutás számának dobogósai vehetik át az érmeiket. És itt kapja meg az érmét az 50 km-es sífutás érmét a finn Iivó Niskanen is. Ők azok a sportolók, akik eddig biztosan nem léphettek le a hideg elől menekülve.

Sötét lesz újra a színpad, majd nagyon játékos formában számok futnak végig fekete-fehér alapon és a végén egy zongora billentyűzete áll össze a képből. Ez utóbbit már táncosok jelenítik meg. Nagyon jól néz a fűtött szobából ez az egész.

Ezt követően bemutatják azokat a sportolókat, akik bekerültek a NOB sportolói bizottságának a tagjai közé most. Egy amerikai sífutó hölgyet, Kikkan Randallt és egy finn jégkorongozó hölgyet Emma Terhót választották be a bizottságba. A bizottság új tagjai megköszönök a sok önkéntes nehéz munkáját, amit a zavartalan megrendezés érdekében végeztek.

Jött egy Koreában nagyon népszerű popénekesnő, aki előadása nekünk európaiaknak nagyon furcsa lehet, de a jellemzően ázsiai közönség, az nagyon élvezi.

Ezután a magasba szökik a zászlótartó rúdon a görög zászló is, ami elmaradhatatlan eleme a programnak. Közben végig Görögország himnusza szól.

Levonják viszont az olimpia zászlaját, amit Pjongcsang polgármestere ad át a pekingi kollégájának, hiszen Kína, Peking lesz a közvetkező Téli Olimpia helyszíne.

Peking válaszul bemutatkozik. Pandának öltözött jégkorongozók mutatnak be látványos műsort. És kis jelenetek Pekingről a kivetítőn, 2022-ben Peking várja a sportolókat.

A POCOG elnöke hosszan beszél, megköszöni mindenkinek a munkáját, gratulál a győzteseknek, elégedett mindennel és közben vélhetőleg nagyon fázik, de ez nem zavarja.

Thomas Bach rövidebben beszél és leginkább a sportolókat méltatta beszédében. Őt lehet a nagy hideg jobban zavarta, ezért igyekezett tömören és frappánsan fogalmazni.

A színpad megint színes forgataggá alakul át, van itt terepjáró, félmeztelen tongai sportoló és sok egyéb látványosság.

A showműsor végén a megnyitón is szerepet kapó gyerekek felelevenítik az olimpia legfontosabb pillanatait, lezárják a megnyitón megkezdett meséjüket.

Hópelyhek kezdenek felkúszni az olimpiai lángot őrző edényre és ezek a  hópelyhek oltják ki végül annak a lángját.

Jön egy DJ, aki hatalmas bulira invitálja a résztvevőket. Mindenki vidáman rázza amit rázni tud és jól érzi magát, amíg mozognak kevésbé fáznak.

Hatalmas tűzijáték teszi fel az i-re a pontot. És ezzel valóban most már véget ért a záróprogram is, véget ért a Téli Olimpia. Szép volt, jó volt ez.

És akkor térjünk vissza a magyarokra kicsit zárásul. Döbbenetes, hogy a NOB úgy szervezte meg az utazásukat, hogy a versenyzőink a záróműsor előtt már haza kellett, hogy utazzanak Dél-Koreából. Talán annyit megérdemeltek volna a történelmi aranyérmet szerző versenyzőink, de mindenki más is, aki az országnak igyekezett itt dicsőséget szerezni, hogy ezen részt vehessenek még. Úgy gondoljuk, az előbb történő hazautazás, fontos lehetőséget és élményt rabolt el tőlük, ami elég nagy gáz így és a magyarázkodás, amit a magyar szervezők adnak, le az annyira szánalmas, hogy inkább nem is kommentáljuk.

Négy év múlva akkor a láng újra fellobban a téli olimpián, csak akkor már Peking lesz a helyszíne. Elismerés minden magyarnak aki indult a játékokon és az elért eredményüktől függetlenül hála nekik azért, hogy hazánkat és ezzel minket is képviseltek itt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook