2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Hosszú Katinka 10 számra nevezett

2018. október 2.
Hosszú Katinka 10 számra nevezett, a VK-éllovas Sarah Sjöström hatra. Parádésnak ígérkezik Budapest premierje a FINA Úszó Világkupán

 

Az úszósport bennfentesei jól tudják, hogy más az előzetes nevezési lista, és más az, ami a rajtkőnél történik a véglegesítések, olykor pedig a rögtönzött taktikai visszalépések után. Ennek ellenére bátran kijelenthető, hogy parádésnak ígérkezik a csütörtöktől a Duna Arénában megrendezésre kerülő FINA Úszó Világkupa verseny, amely tavalyi világbajnokokat – köztük Hosszú Katinkát – hoz vissza a 2017-es vizes VB-n kitűnőre vizsgázó úszópalotába. A szembetűnő különbség az, hogy most egy „megfelezett”, tehát 25 méteresre átalakított medencében kezdődik el a nagy versenyfutás a helyezésekeért, a pontokért, nem utolsó sorban a résztvevők teljesítményét honoráló pénzdíjakért.

A Duna Aréna Hírlevelének szerkesztője két nappal a rajt előtt arról értesült Szántó Dávidtól, a szervező bizottság elnökétől, hogy Hosszú Katinka 10, a kazanyi, dohai és eindhoveni VK versenyállomások után az összetett pontversenyben éllovas svéd Sarah Sjöström pedig 6 számra nevezett be. Valószínűsíthető, hogy lesz egy kis „karcsúsítás” csütörtökig, vagy már menet közben, így is több számban létrejöhet a csúcsot jelentő Hosszú-Sjöström párviadal. Nem jellemző a sportágra kettejük menetrendszerű összecsapása, ennek ellenére van most öt olyan szám is, ahol várhatóan nem kerülik el egymást. Ezek a következők:

50 és 200 gyors, 50 és 100 pillangó, de leginkább a 100 vegyes.

Ehhez még annyit, hogy Katinka a mell kivételével nélkül minden úszásnemben kipróbálja magát, miközben svéd riválisa a mell- és a hátúszó számokat „mellőzi”. A vállalt feladat nagyságára jellentő, hogy Hosszú neve az előzetes nevezési listán mind a három vegyes számban (100, 200 és 400 m) is olvasható, ahogy pillangón is (50, 100 és 200.) Ha ez így is lesz, azt akár erődemonstrációnak is lehet nevezni…

16 esztendős kínai bravúrja

Katinka és Sarah is megmutatta a múlt héten Eindhovenben, hogy állóképességi problémáik nincsenek, és ezt többek között négy-négy győzelemmel bizonyították is. Hosszú a 200 pillangón győzött, a vegyes számokban pedig tarolt, Sjöström a 100 és 200 gyorson, valamint az 50 és 100 pillangón zsebelte be az újabb első helyeket. Az eindhoveni versenyek legjobb eredményével ugyanakkor nem ők, hanem a 16 esztendős kínai Wang Jianjiahe rukkolt ki, aki megnyerte a 400 és a 800 gyorsot, mindkét távon a junior világcsúcsnál jobb idővel. A 400-as 3:54.83 perces teljesítménye több mint figyelemre méltó.

Három forduló után, illetve a budapesti folytatás előtt a nők összetett versenyében Sjöström az éllovas (174 pont), Hosszú (126) és az orosz Jefimova (123) előtt.

Morozov bravúrja

Az eindhoveni versenyek férfi sztárszereplője ugyanakkor az orosz Vlagyimir Morozov volt. Az ő nevéhez fűződik az idei VK versenysorozat első világcsúcsa, amit 50.26 másodperces repesztéssel a 100 vegyesen mutatott be. Az eddigi rekord gazdája is ő volt a 2016-ban Berlinben úszott 50.30-as időeredményével, és hogy ezúttal még elégedettebb lehessen, az 50 és 100 gyorson is begyűjtötte az aranyakat, és ezekhez két ezüstöt és bronzot is hozzátett. Nagyot úszott és triplázott az ausztrál Larkin, két győzelemmel búcsúzott Eindhoventől a dél-afrikai Chad le Clos, az orosz Kiril Prigoda, valamint a japán Dalia Seto is.

Az összetettben Morozov toronymagasan vezet 164 ponttal, honfitársa Anton Csupkov 108 ponttal a második, ugyanennyivel harmadik Larkin.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook