2022. augusztus 14. - Marcell

Hosszú Katinka okossága

2018. november 15. Szerző: Szele Tamás
Kérem, azt előre le kell szögeznünk, hogy Hosszú Katinka okos lány minden értelemben: a valósban épp úgy, mint a népmeseiben. Most például megy is, meg nem is, lesz is meg nem is. De ezt meg kell magyaráznom, ugyanis ez egy sportlap, nem a Füles, ide nem rejtvényeket írunk, márpedig eléggé titokzatosan hangzik a dolog.

 

Szóval, tegnap kommünikét tettek közzé a hangcsoui rövidpályás világbajnokságra utazó magyar válogatott névsoráról. A december 11. és 16. között Hangcsou városában megrendezendő vb-n tíz férfi és három női versenyző vesz majd rész. Ott lesz Hosszú Katinka is, aki két éve Windsorban hét aranyérmet szerzett. Ha ezt a teljesítményét ezúttal akár csak megközelíti, könnyen elnyerheti az Év úszója címet is, amelyet a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA pontszámítása alapján ítélnek oda.
Rajta kívül még Kapás Boglárka tűnik éremesélyesnek, a férfiaknál pedig a 2014-ben 400 gyorson világbajnok Bernek Péter, valamint az elmúlt időszakban Nizzában készülő és kiváló időket úszó Gyurta Gergely.
A világbajnokságot vélhetően kihagyja Hosszú legfőbb riválisa, a svéd Sarah Sjöström, de mellette több európai sztár sem utazik a Távol-Keletre, így a britek olimpiai bajnok mellúszója, Adam Peaty sem áll rajtkőre Kínában.
Több magyar klasszis is itthon marad ezúttal. Nem indul a rendkívül kemény szezonját követően az októberi ifjúsági olimpián egyaránt háromszoros győztes Késely Ajna és Milák Kristóf, mint ahogyan Cseh László, Verrasztó Dávid és Kozma Dominik sem.

Ez eddig egy szokásos közlemény, át is siklana az ember fölötte, ha nem tudná, hogy háború van most a nagy világban, mégpediglen úszóháború. És emiatt a sportág krémje is legalább egy éves eltiltást kaphat. Nem doppingolásért, nem mindenféle gyanús üzelmekért: versenyzésért kapnák az eltiltást.

Lássuk pontosabban, miről van szó. Az Inside The Games szerint a FINA egy új, rivális szervezete, a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) december 20-án indítja el a saját világkupa-sorozatát, amelynek az első állomása Torino. A verseny „Energy for Swim” néven fut majd, és ugyan jogilag nem köthető az ISL-hez, az úszóvilágban mégis nyílt titok, hogy a Liga áll mögötte.

A FINA egyelőre nem tehet semmit, mert ugyan a szabály szerint minden nemzetközi versenyt legalább fél évre előre be kell jelenteni, a szervezést papíron az olasz szövetség vállalta magára, és meghívásos versenyként jegyzi, függetlenül a FINA-tól.

A Nemzetközi Szövetség válasza az volt, hogy minden részt vevő úszót legalább egy, legfeljebb két évre eltilt. Több versenyző is jelezte már, hogy mindenképp ott lesz az olasz városban, köztük Hosszú Katinka, Adam Peaty és Chad Le Clos is, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

De különbözni is fog az ISL versenye az eddigiektől, teljesen új rendszert próbálnak bevezetni. Nyolc nemzetközi csapatot alakítanának 12-12 férfi és női versenyzővel. Az első két nap rövid pályán az összes úszószámban megküzdenének, majd a pontok alapján a négy legjobb csapat a következő két napon vívná meg a döntőt egymással. A mellúszás koronázatlan királya, Peaty egyenesen odáig ment, hogy elmondta, nagyon várja a viadalt, és teljes mellszélességgel kiáll az ötlet mellett, szerinte ez nagyon kell az úszósportnak.

No igen, viszont a FINA nem örül a hirtelen támadt konkurenciának – tessék csak elképzelni, ha valóban elkezdenek egy éves eltiltásokat osztogatni, akkor a sportág elitje nem vehet részt a dél-koreai világbajnokságon jövőre. Ami az eredmények nagyon jelentős romlásával fog járni, és olyanok részesülnek majd érmekben, akikre egyébként nem kerülhetne sor – végső soron tehát a FINA az úszósport színvonalát gyengíti, mikor önvédelmi harcát vívja az ISL-lel.

És hogy kerül ebbe Hosszú Katinka?

Úgy, hogy ő több alkalommal is az ISL mellett nyilatkozott, náluk tette le a voksát, amint sajtófőnöke, Kiss Kinga is világossá tette: Katinka mind a rövid pályás vb-n, mind az ISL versenyén részt vesz. Márpedig ennek érdekes következményei lehetnek: a hangcsoui világbajnokság december 11-én kezdődik és 16-án ér véget, még épp átér egy géppel huszadikára Torinóba. Hangcsouban leússza a mezőnyt, így elnyerheti az „Év úszója” címet, a FINA-tól, majd a huszadikán kezdődő versenyek után ugyanez a FINA letilthatja egy évre a részvételért – az Év úszóját.

Amit pedig tán csak nem fognak megtenni, mert körbe is röhögnék őket.

Mondom én, hogy okos lány a Katinka: megy is, meg nem is, illetve elmegy mindenhova, aztán meglátjuk, mi lesz...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook