2019. február 16. - Julianna, Lilla

A hosszútávfutók magányossága

2018. április 19. Szerző: Szele Tamás
Ez sajnos valós probléma. Az elmúlt fél év folyamán már a második maratoni futó lesz rosszul és majdhogynem életét is veszti a pályán – a szabályzat miatt.

 

Nem emberi gonoszság, részrehajlás, rosszindulat okozza a problémát, hanem a szabályzat. És az egészségügyi személyzet hiánya. Lehet, hogy meg kell majd halnia valakinek ahhoz, hogy két mondatot beleírjanak abba az átkozott szabálykönyvbe?

 

Az első eset tavaly szeptember harmincadikán történt, Varsóban. A kenyai Recho Kosgei futónő borzalmas görcsöt kapott a céltól nyolcszáz méterre, és senki sem segített neki, jóllehet mindenki látta, hogy bajban van. Az esetet több tévéadó is élő adásban közvetítette.

Most pedig a Nemzetközösségi Játékok férfi maratonfutásán esett meg, hogy az óriási előnnyel vezető Callum Hawkins két kilométerrel a cél előtt elájult a hőségtől, majd percekig nem kapott segítséget. Az olimpiai kilencedik, világbajnoki negyedik skót Hawkins az ausztráliai Gold Coaston rendezett versenyen több mint két perccel vezetett a címvédő Michael Shelley előtt, amikor már csak alig több mint két kilométere volt hátra. Ekkor Hawkins mozgása egyre bizonytalanabbá vált, nem tudott egyenesen futni, újra és újra nekiverte magát az utat szegélyező korlátnak. Egyszer megkapaszkodott, de támolyogva tovább ment, nem jutott messzire, a hőstressztől (30 fokot is mértek) és a kimerültségtől összeesett. Megpróbált feltápászkodni, de már nem tudta uralni a testét.

 

A futó szenvedését többen is centiméterekről figyelték, de sem az ott lévő nézők, sem a szervezők nem avatkoztak közbe hosszú percekig. Shelley pedig megérkezett, és bajban lévő vetélytársára rá sem pillantva elfutott, majd meg is nyerte a versenyt.

De miért nem segítettek? Sem Varsóban, sem Ausztráliában? Hiszen ha az utcán látunk ilyent, akkor is mentőt hívunk. Más kérdés, mikor ér ki, de hívjuk.

Hát ez az: a szabálykönyv szerint tilos külső segítséget elfogadni futás közben. Ha Hawkinst vagy Recho Kosgeit ápolni kezdik, azzal ki is záratják. Ráadásul Hawkins hatalmas előnnyel vezetett – ha sikerül, akár négykézláb is bevánszorognia a célba, megnyeri a versenyt.

Értem én, hogy vannak szabályok.

Legyenek is, kellenek is.

De kérem szépen: nem lehetne azokon a szabályokon változtatni?

Míg bele nem hal valaki a betartásukba.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook