2022. január 21. - Ágnes

Hszia Po-jü nagy csatája

2018. május 15. Szerző: Szele Tamás
Lehet merengeni azon, mi is a sport, minek az edzés, a hajtás, a fáradságos munka, mi a győzelem és mi végre kergetjük – de mindennél többet mond el erről Hszia Po-jü története, a hetven éves, lábát vesztett para-alpinistáé, aki legyőzte a Nagy Hegyet. A legnagyobbat, a Csomolungmát, ami annak idején elvette a lábát. Akkor a hegy és a fagy győzött: most Hszia.

 

Hát: valahol ez a sport.

Először sikerült meghódítania egy kétszeres végtagamputált embernek a világ legmagasabb csúcsát, az Everestet a nepáli oldalról. A turizmusért felelős nepáli minisztérium munkatársa szerint a 70 esztendős kínai férfi, Hszia Po-jü helyi idő szerint hétfő reggel 8 óra 40 perckor ért fel a Csomolungma tetejére.
A sikeres csúcshódításra egy nappal az után került sor, hogy a kötelek rögzítéséért felelős csapat munkájának végeztével megnyílt az út a 2018-as tavaszi szezon összes hegymászója előtt.

A kétszeres végtagamputált kínai férfi megkapta a mászó engedélyt a nepáli kormánytól, miután az ország legfelső bírósága márciusban megakadályozta, hogy életbe lépjen az a kormányrendelet, amely megtiltotta volna az Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagját amputálták. Mellesleg a kormány döntését hegymászók és para-alpinisták támadták meg a  bíróságon, köztük a brit hadsereg nepáli elitalakulatának egy veteránjával, Hari Budha Magar gurkhával, aki a közelgő szezon első kettős amputáltjaként tervezte megmászni az Everestet. Most mégis Hszia lett az első – de a mozgalom akkor is győzött.

Hszia korábban már négyszer próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára, mindkét lábát az első kísérletekor, 1975-ben veszítette el fagyás miatt. Többi próbálkozása a lavinák, a földrengések és a rossz időjárási viszonyok miatt fulladt kudarcba.

A Csomolungmán különben most indul a csúcsforgalom, a nepáli hatóságok áprilisban 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák az Everestet. Az expedíciókban összesen 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.

De akkora eredményt egyikük sem érhet el, mint Hszia Po-jü.

Aki legyőzte a hegyet, legyőzte saját magát és megtette azt, amit mindenki lehetetlennek vélt (bár nem abszolút elsőként: az első kettős lábamputált, aki felért a csúcsra, az új-zélandi Mark Inglis volt, 2006-ban, csakhogy ő a tibeti oldalról mászott).

Valahol ez a sport.

Ez a győzelem.

Ezért érdemes.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook