2019. március 25. - Irén, Írisz

Kezdődik a Téli Siketlimpia

2015. március 27. Szerző: Zanita
A 18. Téli Siketlimpiát 2015. március 29. és április 5. között rendezik meg Oroszországban, Khanty-Mansiyskban és Magnitogorskban. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége a szibériai Téli Siketlimpián két sportágban delegál sportolókat. A sízőket Tulcsik Melinda, míg a curlingeseket az 5-5 fős férfi és női válogatott képviseli majd. A csapatok munkáját 3 edző és 1 csapatvezető kiutazása segíti.

Szekeres Pál az Emberi Erőforrások Minisztériumának, (EMMI) miniszteri biztosa, Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság, (MOB) Sportigazgatója, Deutsch Tamás a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnökének közreműködésével került sor a magyar hallássérültek Téli Siketlimpiára utazó válogatottjának eskütételére, ahol köszöntések mellett Orbán Viktor miniszterelnök útravalóját dr. Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének, (MHSSZ) elnöke jelnyelven tolmácsolta.

A Magyar Hallássérültek Sportszövetségének új vezetése elkötelezett a magyarországi hallássérültek sportjának fejlesztésében a tömegsport és versenysport területén is. Az MHSSZ az utánpótlás fejlesztés mellett támogatni kívánja a megfelelő eredménnyel rendelkező versenyzőket, hogy minél szélesebb körben vehessenek részt nemzetközi versenyeken. A hallássérült sportolók számára a 2015. év egyik legnagyobb eseménye a négyévente megrendezésre kerülő Téli Siketlimpia.

Curling

A magyar siket játékosok immáron 7 éve curlingeznek. A tavalyi világbajnokságon a női csapat 4., a férfi csapat 5. helyen végzett.

Az anyagi lehetőségekhez mérten azóta fo­lyamatos edzésmunka folyik, miközben majd­nem az összes hazai versenyen részt vettek.

Természetesen integráltan, az épekkel együtt versenyeznek, amely során megszokják a magasabb szintű játékot, sőt meg tanulják kezelni a hallássérült­ség­ből fakadó hátrányukat. Ez a saját, azaz siket versenytársaik között később előnyt fog jelenteni számukra.

A női siket curlingesek a hazai legfelsőbb osztályban játszanak, 2014-ben 6. helyet szereztek. Májusban az FTC által kiírt nyílt curling versenyt neves csapatok mellett megnyerték.

A férfiak a hazai „B” osztályban játszanak, ahol 2014-ben éppen csak lemaradtak a feljutásról a legmagasabb osztályba, bronzérmesek lettek. Külföldi edzőtáborozások alkalmával többször megmérkőztek az ép Eb-re készülő más nemzetek férfi válogatottjaival, ahol teljesen egyenrangú ellenfeleik voltak.

2014-ben a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásának következtében soha nem látott mértékű edzésmunkát tudtak mind a nők, mind a férfiak elvégezni megfelelő szakmai irányítás mellett.

Külön edző foglalkozik a nőkkel és a férfiakkal, a munkát mentális segítő is koordinálja, továbbá állandó jelnyelvi tolmács segíti a folyamatos és egyértelmű kommunikációt.

Fentiek figyelembe vételével jogos és teljesíthető elvárás a dobogós helyezés megszerzése a Siketlimpián mindkét nemben. Szerencsés esetben akár aranyéremre is számíthatunk.  

A női csapat tagjai: Bajuszné Pintér Zsuzsanna, Dobrótiné Kovács Edina, Kiss Gyuláné, Tanító Dorottya, Tüskéné Borszéki Erika

A férfi csapat tagjai: Bajusz József, Flank Gyula, Kacsinkó Adrián, Kiss Gyula, Mártonffy Ádám

Edzők: Sárdi Péter, Miklós Nándor

Tulcsik Melinda rendkívül motivált, kitartó, szorgalmas, kitűnő sportoló és versenyző. Melinda a Deaf Europa Cup versenyszámaiban 3. és 4. helyezéseket szerzett a felnőttek között.

A 2013-2014-es szezonban Tulcsik Melinda időeredménye versenyről versenyre javult. A legutolsó verseny legnehezebb gyorsasági számában, Super G-ben az állandó első helyezett (a horvát Rea Hraski) idejéhez viszonyítva már csak 8%-kal maradt el a tavalyi 16%-kal szemben. Ez jelentős javulás.

Melinda célja, hogy a 2015-évi magyar versenyeken, a Deaf Ski Europa Cup versenysorozatán, valamint a Siketlimpián jó eredménnyel szerepeljen.

A 18. Téli Siketlimpiára való tekintettel a kiemelt edzésmunka keretében folyamatos erőnléti és koordinációs szárazedzést végzett, több alkalommal sítechnikai havas edzőtáborban vett részt. A 2014-2015. évi edzőtáborok költségeit több alkalommal a Magyar Paralimpia Bizottság biztosította. A sí versenyzők megfelelő felkészüléséhez egy szezonban legalább 60 havas edzésnap szükséges.

Tulcsik Melinda felkészülését dr. Egri Katalin edző irányította, a munkában Kovács Tamás Attila volt segítségükre.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook