2019. február 19. - Zsuzsanna

Huhogók Oroszországban

2018. május 21. Szerző: Szele Tamás
Kérem, hogy messziről kezdjem, a futball egy labdajáték, melyet huszonkét ember játszik egy labdával, gólra. A játékosok származásának nincs köze az eredményhez, a képességeiknek annál inkább. Épp ezért a lelátókon nincs hely semmiféle rasszista huhogásnak: aki ügyesebben bűvöli a labdát, az győz.

 

Ez ennyire egyszerű, mármint elvben. A FIFA előszeretettel bünteti is a „huhogást” a nézőtéren, kivéve ha… hát igen, kivéve, ha oroszok művelik. Hogy nekik miért szabad inkább lealjasodni, mint másoknak, az kérdéses, mert tulajdonképpen ők sem rosszabbak – és nem is jobbak – más szurkolóknál, de egyelőre egészen érdekes körlevéllel lepte meg az oroszországi foci-vb résztvevőit a nemzetközi szövetség.

Eszerint a csapatokat – de főleg az angol válogatottat - külön felkészítik arra, hogy a játékosok ne boruljanak ki, és főleg ne vonuljanak le a pályáról, ha rasszista támadás érné őket a lelátóról.

Oroszországban meglehetősen gyakori, hogy a közönség huhogással és más rasszista jelzésekkel támad a nem fehér játékosokra. A FIFA azonban figyelmeztette a csapatokat, hogy sértett játékosaik nem vonulhatnak le a pályáról, nem borulhatnak ki, ha ilyet észlelnek.

Inkább jelenteniük kell az esetet a meccs végén a mérkőzés ellenőrének, aki majd a jelentésében foglalkozik az üggyel.

Hát, szíveslátás-vendéglátás orosz módra: a rendezők ez úton vallják be, hogy képtelenek megfékezni a kedves közönséget? Értem én, hogy nagy feladat az, de mégis, egyszer van orosz földön foci-vb, talán meg lehetne próbálkozni egy kis fegyelemmel.

A szesztilalmat képesek megoldani, de ezt nem.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook