2019. február 17. - Donát

Hullámverés utólag

2018. augusztus 12. Szerző: Szele Tamás
Kérem, még gyűrűznek a skóciai úszó Európa-bajnokság hullámai, még van miről beszámolnunk, bár eddig a jó híreket osztottuk meg a nagyközönséggel, most a kevésbé jók következnek: erősítsük meg a lelkünket és nézzünk szembe ezekkel is. Első nem épp szívderítő hírünk az, hogy Rasovszky Kristóf mégiscsak ezüstérmes, nem hirdettek holtversenyt.

 

A LEN Nyíltvízi Technikai Bizottsága megtárgyalta a magyar csapat óvását, miszerint hirdessenek holtversenyt a férfi 10km-es versenyben, amit pár milliméterrel a holland Ferry Weertman nyert meg Rasovszky Kristóf előtt. Hiába volt a hivatalos ideje mindkét úszónak tizedre azonos, a bizottság elutasította az óvást. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azt követően óvott, hogy a veszprémi versenyző - aki szerdán 5 kilométeren diadalmaskodott - csütörtökön úgy lett második, hogy a győztessel tizedre azonos idővel csapott célba.

Gellért Gábor szövetségi kapitány a helyszínen elmondta, nem az a gyakorlat, hogy a fellebbezéseknek helyet adnak. „Arra hivatkoztak, hogy megnézték a felvételeket minden irányból és egyértelműen látszott számukra, hogy a holland versenyző érte el hamarabb a falat. Ezt az időmérő berendezés is érzékelte, hivatalosan tizedre mérnek eredményt, de az időmérő a századot is érzékeli, és a századbeli különbségek miatt sorolta be Kristófot a második helyre.”

A Balaton Úszó Klub sportolójára a táv legvégén felzárkózott az olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki címvédő Ferry Weertman, és a két úszó ránézésre egyszerre csapott célba. A célfotó alapján közölték, hogy hiába volt valamivel előrébb a veszprémi úszó, holland riválisa csapott egy „leheletnyivel” előbb a táblára, így megvédte címét.

A MÚSZ holtverseny kihirdetését kérte. Arra hivatkozott, hogy tavaly a budapesti világbajnokságon harmadik helyéért és 2016-ban a hoorni Eb-n az aranyéremért egyaránt a nők 10 kilométeres távján volt hasonló eset, és mindkétszer holtversenyt hirdettek.

Az ám, de most kikérték a századmásodpercre pontos méréseket is, és ezekből kiderült, hogy Weertman 0,04 másodperccel előbb ért célba.

Hát, így jártunk. Különben a legtöbb humorral épp Rasosvszky Kristóf nyilatkozott a helyzetről, közvetlenül a verseny után: „A holland az utolsó métereken verhetetlen, ezt régóta tudjuk. Legközelebb egy méterrel korábban indulok.”

Azt hiszem, ezt nevezzük sportszerű hozzáállásnak, kérem.

Csodálatosabb a hír a nyíltvízi váltó kizárásáról. Ez az, amire egy legendás kolléga olyant mondana – csak épp ellenkező értelemben hangzott el ez a mondat annak idején – hogy „ilyen nincs, és mégis van...”

Ugyanis a táv felénél kizárták a magyar csapatot a nyíltvízi úszók Európa-bajnokságának váltóversenyéből, mivel Sömenek Onon Kata rossz irányba indult el, és nem kerülte meg a rajt utáni első bóját.

A Loch Lomond vizében a négyfős váltók tagjainak egyenként 1250 métert kellett a lehető leggyorsabban megtenniük.

Gellért Gábor szövetségi kapitány azt a taktikát választotta, hogy a férfiakat küldte előre, akiknek így megfelelő előnyt kellett kidolgozniuk a nők számára. A magyarokon kívül az oroszok és a szlovákok kezdtek férfi úszóval. Székelyi Dániel 12:44.9 perc után pacsizott Huszti Dáviddal, miközben a mezőny másik hét tagja óriási verekedés közepette tudott csak váltani.

Mivel az oroszoknál a váltó második tagja nő volt, Huszti pillanatok alatt az élre került, a 17 éves versenyzőt viszont a franciák első férfi úszója megelőzte, annak ellenére, hogy több mint fél perccel később ugrott a vízbe.

Őt Sömenek Onon Kata követte, de óriásit hibázott, hiszen rögtön a tőle balra elhelyezkedő bóját megkerülve kellett volna elindulnia, ehelyett ő egyenesen nekivágott a távnak, amiért nem sokkal később fel is mutatták neki a piros lapot.

„Elképzelni nem tudom, mi történhetett. Tíz kilométeren is úszott, előtte is többször leúsztuk a köröket. Talán a verseny hevében olyan izgalmi állapotban volt, ami ezt okozhatta. Nagyon össze van törve” - nyilatkozta az MTI-nek Gellért Gábor. A váltó negyedik tagja, Novoszáth Melinda így már nem is ugrott vízbe.

Hát, ilyen tényleg nincs, ne boncolgassuk a hihetetlen fiaskó okát, erre mondhatnánk, hogy „azt, hogy miért volt, nem tudom, de nagyon szívesen megmagyarázom” - megmagyarázni lehetne is, megérteni nehezebb.

Mindegy, ez már így alakult – örüljünk inkább annak a kilenc éremnek, amit így is elhoztak a mi lányaink-fiaink.

Legfeljebb az egyik ezüst lehetett volna arany is.

Lesz még úszóbajnokság, hoznak ők még nemesfémeket, hajrá!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook