2019. január 16. - Gusztáv

Ifjúsági versenyzők edzőtábora

2018. február 23. Szerző: Rózsa Misi
Kettős cél motiválta a leutazást Tatára. Az egyik, hogy meg akartuk látogatni az ökölvívó srácokat az edzőtáborban, a másik, hogy ha már úgyis lemegyek ebből a célból, kicsit, mint újságíró is körbe járjam a tábort és megnézzem, milyen munka folyik benne és milyen a tábor hangulata.

 

Az időjárás az nem volt kegyes hozzánk. Esett a havas eső, hideg volt és borult, lehangoló idő. Még szerencse, hogy jó társasággal utazhattam le, mert a kocsiban ennek köszönhetően, napfényes és pletykás hangulat volt egyszerre, így még a nagy dugó se tört le minket teljesen, amibe az útfelújítás miatt sikerült belefutnunk.

Tata csodálatosan szép város. Amikor a tó mellett mentünk el, élvezettel néztem, hogy milyen szép is az. Hívogatott,hogy: gyere mártózzál meg bennem. Nyáron aligha tudtam volna ellenállni ennek a csábításnak, ebben az időben csak azt mondtam a tónak: nem ettem én bolondgombát! A tábor kívülről semmi extrával nem bír. Nagyon nagy területe van, szép Parkja, nagy robosztus szocialista retro épületekkel, amik viszont belülről modernek és nagyon szépen vannak felújítva, kialakítva.

Egy három ringes szép nagy edzőterem áll az ökölvívók rendelkezésére, éppen itt voltak a fiúk és ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány vezetésével a válogatott edzőstábja. De nem egyedül voltak itt, mert erre az edzőtáborra meghívták a francia és a svájci válogatottat is. A franciáktól sokan, a svájciaktól kevesebben voltak. Nagyon-nagyon jó ötlet volt a szövetségi kapitánytól és a MÖSZ vezetésétől, hogy nemzetközi edzőtábort szerveztek az ifjúsági fiú versenyzőknek, mert itt minden nap lehetőség van jó erőt képviselő nemzetközi ellenfelekkel kesztyűzni, ami jelentősen növeli a gyerekek nemzetközi rutinját. És aki azt hiszi, hogy ezek a kesztyűzések itt csak pötyörészések, azok nagyon tévednek, mert kemény, éles küzdelmeket láthattam, nem kímélték egymást a srácok. Természetesen a magyarok, külföldiekkel küzdhettek meg.

Vegyes volt, amit láttam. Láttam kifejezetten szép és sportszerű összecsapásokat. Volt versenyzőnk, aki kevesebbet mutatott, mint ami benne van, és láttam olyat, aki esetében látványos a folyamatos javulás. Sajnos azt is láttam, hogy a franciák sok esetben durván szabálytalankodtak, de ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány kemény kézzel tette ezeket helyre, igaz ezt tette volna akkor is, ha a magyarok követtek volna el hasonló szabálytalanságokat a küzdelem során.

Beszélgettem a gyerekekkel. Két fős szobákba vannak elszállásolva itt. A szobák modernek, és ami a mai fiataloknak létkérdés, mindenhol van elérhető wifi hálózat is. A napjaik, szigorú rend szerint zajlanak. Reggel 7-kor ébresztő, utána azonnal egy kis laza reggeli torna adja meg a nap alaphangulatát. Ezután reggelizés, majd mennek a terembe zsákolni, kicsit erősíteni, és technikai elemeket gyakorolni. Ez tart egészen az ebédig. Az ebéd után pihenő jár a fiúknak. Igaz ezt a valós pihenés mellett ki szokták arra is használni, hogy egyéni beszélgetéseket folytat a szövetségi kapitány vagy a munkáját segítő edzők a srácokkal. Ha kell, kritizálnak, ha kell, bíztatnak, ha kell, akkor csak laza kötetlen beszélgetést folytatnak. Ezek is hasznosak, mert ezekből is egyrészt tanulhatnak a srácok, másrészt kicsit ápolva van általa a lelkük is. A pihenés után kesztyűzés a ringben, meg persze kötelező gyakorlatok elvégzése. Aztán nagyon pici lazítás vacsora előtt, a vacsora után még közös programok, csapaépítés jelleggel és utána ágyba vannak parancsolva, bár azt mondják olyan fáradtak a nap végére, hogy ehhez nem is nagyon kell parancs a számukra.

 

Mindig kulcskérdés a kaja minősége a fiatal srácok számára. Itt nagyon elégedettek voltak a kaja mennyiségével és minőségével és a büfé kínálatát is rendben lévőnek mondták. Igaz, akiknek fogyasztaniuk kell, azok annyira nem voltak elégedettek, de ez együtt jár ezzel a sportággal.

Ifjabb Balzsay Károly alapvetően szigorúan fogja a srácokat, munkában nem ismer viccet és játékot, itt kemény elvárásokat fogalmaz meg és ki is hajtja belőlük azok teljesítését. De amikor nincs munka, szívesen van együtt a fiúkkal és szívesen nevetgél, hülyéskedik is velük. Nyitott az őszinte baráti beszélgetésekre velük és rengeteg jó tanácsot ad mindegyiküknek. Pont a munka magas színvonala és mellette a baráti hangulat okán az összes gyerek arról számol be, hogy jól érzik magukat a táborban, annak ellenére is, hogy a tábor területét nem hagyhatják el.

Nagy örömmel láttam, hogy itt készül a fiatalokkal együtt az egyik kedvenc amatőr ökölvívóm, a Harcsa Zoli is. Amikor láttam a zsákolását, kicsit meglepődtem azon, hogy lényegesen lassabbak az ütései, mint amit tőle megszoktam. Nem is értettem mi lehet ennek az oka. Aztán amikor leült mellém a padra két teljesítés között pihegni derült fény a titokra. Baromi nagy súlyok voltak a kesztyűjére rakva, hogy erősítsen velük, így nem is csoda, hogy nem ment olyan gyorsan ki az ütése, mint ahogy súlyok nélkül szokott ütni. Jó, azt persze mondanom sem kell, hogy az ő ütései súlyok mellett is ezerszer gyorsabbak és pergősebbek voltak, mintha én próbálkoztam volna a zsák püffölésével súlyok nélkül. Az is nagyon jó ötlet volt, hogy Zolit meghívták a gyerekekkel közösen edzeni, mert egyrészt nyilván motiváció a srácoknak, hogy az ország egyik legjobb ökölvívójával edzhetnek közösen, másrészt rengeteg mindent tanulhatnak tőle a teremben és azon kívül is.

Remek hangulatban hagytuk el a tábor területét, nem szívesen indultunk el, mert jó volt itt lenni, jó volt az egésznek a légköre. Nagy elismerésem a tábor kapcsán a szövetségi kapitánynak, ifjabb Balzsay Károlynak és stábjának, valamint persze a versenyzőknek is. Ilyen felkészülési munka mellett, bízhatunk abban, hogy jó eredményeknek lesz még okunk örülni az év során.

Hazafelé, végig esett a hó, ami az út mellett mindent fehérbe öltöztetett.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook